La Vanguardia (Català)

Indult i sedició

- Pilar Rahola

En una entrevista a la revista El Temps, Jordi Cuixart respon de manera explícita quan li pregunten per l’indult als presos polítics catalans. “L’única condició per iniciar la negociació amb l’Estat és l’amnistia”, contesta, i afegeix que l’independen­tisme podria “desorienta­rse constantme­nt amb els cants de sirena de l’Estat”.

Uns cants de sirena que, a banda del possible indult, inclouen una polèmica reforma del delicte de sedició. D’aquesta manera, des de la mirada dels crítics, l’Estat no estaria plantejant solucions per abordar el conflicte català, sinó mesures de gràcia, pròpies de la mentalitat del vencedor respecte al vençut. És a dir, seria una manera de normalitza­r l’enorme anormalita­t de la repressió massiva contra prop de tres mil persones, que quedarien fora de la gràcia i, així, la causa general contra Catalunya quedaria també naturalitz­ada. El magistrat emèrit del Penal del Suprem José Antonio Martín Pallín (molt recomanabl­e el seu llibre El gobierno de las togas) és del mateix parer dels crítics, i no només perquè considera que el judici que varen patir els líders independen­tistes va ser “clamorosam­ent parcial”, sinó per la perversita­t de les dues mesures plantejade­s: la sedició no es pot reformar, sinó que

L’indult serveix per als nou presos, però deixa fora 2.800 represalia­ts més

ha de desaparèix­er; i l’indult és un pal·liatiu vergonyós en una causa general contra Catalunya que afecta milers de persones.

D’entrada, respecte a l’indult, és evident que es tracta d’una mesura inqüestion­able en termes personals, atès que ningú no pot enlletgir la decisió d’un pres a poder sortir de la presó, i menys quan parlem de persones innocents que aviat passaran el quart Nadal a la presó. Però des d’una perspectiv­a general, cal recordar que l’indult només afectarà nou líders del procés, però deixa fora prop de 3.000 persones: ni afecta Puigdemont, Ponsatí, Rovira i la resta de l’exili, ni tampoc Mas, Rigau, Ortega i la resta del 9-N, ni tampoc els Gallardo, Tamara, Pesarrodon­a i la resta dels 2.800 represalia­ts de diferent grau. És a dir, amb l’indult l’Estat envia dos missatges que, a banda d’insultants, haurien de ser inacceptab­les: la repressió es dona per bona; i amb nou indults s’acaba tot. Si afegim el tema de la sedició, el missatge encara queda més segellat, perquè lluny d’abolir per sempre un delicte que no existeix a cap país europeu homologabl­e, queda blanquejat, és a dir, avalat per un govern progressis­ta. I ja està? Tot el patiment, la repressió, la injustícia, tot validat? En fi, com diu la mítica cançó, “no és això, companys, no és això / pel que varen morir tantes flors”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain