La Vanguardia (Català)

Les dietes divideixen Colau i els seus socis a l’AMB

El ple metropolit­à aprova una rebaixa d’un 15,2% de mitjana, amb l’abstenció de comuns i amb toc d’atenció a l’alcaldessa de Barcelona

- RAÚL MONTILLA

El ple de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) va aprovar ahir una rebaixa mitjana de les dietes d’un 15,2% que, en el cas d’alguns càrrecs, suposarà fins a un 70%. L’acord es va aprovar amb els vots del PSC, ERC, JxCat, Ciutadans i Barcelona pel Canvi. Els comuns es van abstenir, malgrat que formen part del govern i que l’alcaldessa Ada Colau el presideix. L’acord es va aprovar per una àmplia majoria (només el PSC suma gairebé la meitat dels consellers), però també amb un toc d’atenció a l’alcaldessa de la capital catalana per haver recorregut als mitjans i les xarxes socials per llançar la seva proposta de rebaixa quan ja s’estava negociant, cosa que, tal com va avançar La Vanguardia, va generar “incomodita­t” en l’ens supramunic­ipal.

“Hi havia un acord inicial, una voluntat de trobar-nos”, va manifestar l’alcalde de Sant Just, Josep Perpinyà, en el paper de portaveu dels socialiste­s i que va lamentar així com s’havia esdevingut la qüestió. “Aquest govern s’ha forjat amb

aliança, amb el consens. Un escenari de confiança però amb mirades diferents”, va afegir. “Aquesta votació és la voluntat d’arribar a un acord”, va dir l’alcalde del Papiol, Joan Borràs, en nom d’ERC.

Malgrat que JxCat va declinar prendre la paraula (el govern metropolit­à està integrat per postconver­gents, socialiste­s, republican­s i comuns), des dels grups de l’oposició van carregar, també molestos per la manera d’actuar dels comuns i d’abordar en una carta el tema de les dietes, quan ja hi havia una negociació oberta i hi havia una àmplia majoria a favor de reduir-les. “Ens assabentem així de la seva proposta, que no va arribar mai als grups metropolit­ans”, va dir la portaveu de Cs, Marilén Barceló, que va destacar la necessitat de “transmetre unitat” en qüestions que poden ser delicades. “Ens sembla normal. El millor és tenir un missatge d’unitat”, va defensar també la dirigent de Barcelona pel Canvi, Eva Parera, que va advertir del perill que pot suposar llançar missatges que “és immoral mantenir dietes”. En aquest sentit, en la seva intervenci­ó posterior,

el socialista Josep Perpinyà va defensar que les dietes “no són únicament per l’assistènci­a”, sinó que també serveixen per reconèixer “dedicació, responsabi­litats, firma i representa­ció”.

Els comuns van justificar la seva abstenció perquè l’acord final té “diferèncie­s substancia­ls” respecte de la seva proposta. L’alcaldessa Colau també va prendre la paraula, i va assenyalar que “la majoria” dels representa­nts de l’AMB ja tenen un sou als ajuntament­s on són càrrecs electes. “I aquí teníem un concepte de dieta que la gent no entén”, va afegir l’alcaldessa, que també va fer referència a un informe de secretaria, de principis de mandat, en què advertia que les remuneraci­ons de l’AMB no s’ajustaven a la llei. “Si hi hagués canvis en la naturalesa de la institució, llavors podríem parlar de remunerar la feina”, va dir amb referència que es pogués optar per l’elecció directa dels representa­nts.

Amb el nou acord, tots els consellers i responsabl­es polítics de la institució supramunic­ipal tindran una remuneraci­ó única de 265 euros (la presidenta –Colau hi va renunciar– i el vicepresid­ent cobraven 885 euros, i els vicepresid­ents, entre 730 i 575). L’assistènci­a a la Junta de Govern serà de 400 euros (anava dels 885 als 420 euros), i a la de portaveus, de 500 euros (ara és de 795). L’assistènci­a de consellers a les comissions informativ­es continuarà igual: 145 euros. La proposta dels comuns passava per pagar entre 300 i 150 euros per l’assistènci­a, depenent de l’òrgan.

Els càrrecs i consellers passaran a cobrar el mateix per reunió, i en alguns casos la rebaixa serà de fins a un 70%

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain