La Vanguardia (Català)

Contra rellotge per la PCR

Els passatgers del Prat no sempre ho tenen fàcil per aterrar amb un test negatiu

- JOSE POLO

Tothom que aterra en un aeroport espanyol procedent d’un país considerat d’alt risc per la pandèmia ha de presentar una prova PCR amb un diagnòstic negatiu de Covid19. A la llista de perill hi ha 65 zones en total, algunes de tan freqüentad­es com França, Itàlia o els EUA. És obligatori que aquest test s’hagi fet, com a molt tard, 72 hores abans de l’arribada a Espanya. I, malgrat que la majoria dels passatgers entenen la mesura i, fins i tot, hi donen suport, alguns tenen molts problemes per complir amb la legalitat i evitar exposar-se a una possible sanció. Uns conflictes que pateixen sobretot els que arriben des de països llunyans després d’escales llargues.

Pol Belinchón va aterrar ahir a l’hora de dinar a l’aeroport del Prat procedent de Lisboa. Aquest jove és un atleta que després de començar la seva carrera a Cornellà de Llobregat va aconseguir una beca per estudiar i continuar amb el seu esport a Indianapol­is (EUA). Des d’allà es va desplaçar a Boston per, passant per Lisboa, arribar a Barcelona. “Ha estat impossible trobar una clínica a la meva ciutat d’origen que fes la prova dissabte i tingués els resultats en menys de 24 hores”, explica tot just trepitjar terra ferma. Ho va intentar, però el cronòmetre va ser traïdor. “Em vaig fer fins a tres PCR a finals de la setmana passada per veure quina clínica era la més ràpida”, recorda. Divendres, l’última, que va ser amb la que va volar. Després d’explicar la seva particular situació, i amb aquesta prova PCR negativa, el van deixar passar. “Si vius als EUA o a Austràlia, tot és molt complex”, assegura.

Una situació semblant li va passar a Christophe­r Cortés, un advocat francès que va aterrar procedent de París en un altre dels 16 vols de la jornada amb destinació a Barcelona procedents de zones potencialm­ent perilloses. “Va ser molt complex trobar un laboratori que em fes la PCR dissabte i poder complir amb les 72 hores”, recorda. “És l’únic problema que hi veig. Una vegada superat, la veritat és que tot ha estat molt fàcil. Em sembla bé la mesura”, afegeix.

És la tònica habitual entre els passatgers actuals del Prat, que, en absència de turistes, majoritàri­ament venen a Barcelona per feina: “No hi ha problemes en el control, és un tràmit ràpid”, explica un altre passatger, Albert Belmonte. Amb la PCR negativa feta, que es pot acreditar tant virtualmen­t com en paper, s’omple un formulari que dona accés a un codi QR. A l’aeroport unes màquines escanegen aquest codi, que revisa els formularis. De manera aleatòria, es demana als passatgers que mostrin la seva PCR negativa. Françoise Martin va tenir un problema amb la generació del codi QR, però viatjava amb la prova diagnòstic­a correspone­nt. “M’ha tocat fer un recorregut una mica més complex”, diu a la zona d’arribades.

I què passa si arribes a Espanya sense PCR, a part d’exposar-te a una multa? “M’han fet la prova ràpid i bé; en total el procés s’ha allargat uns 20 minuts”, respon Ethan Benillouch­e després de passar un test d’antígens al mateix aeròdrom barceloní i donar negatiu. “Quan vaig arribar a l’aeroport de París em van avisar que necessitav­a un test PCR; no ho sabia”, lamenta aquest jove, que ve a Barcelona per feina. “Ni la companyia aèria ni ningú no ens va avisar ni a mi ni a la meva empresa. Crec que ens haurien d’avisar”, afegeix. De totes maneres, Benillouch­e reconeix que, en el fons, els requerimen­ts per evitar la propagació del virus li semblen “bé”.

Els que arriben després d’escales llargues pateixen per tenir un test negatiu en les últimes 72 hores

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Ethan Benillouch­e, un passatger francès, arribant ahir a l’aeroport del Prat procedent de París
ÀLEX GARCIA Ethan Benillouch­e, un passatger francès, arribant ahir a l’aeroport del Prat procedent de París

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain