La Vanguardia (Català)

El rector de la UB no preveu classes com abans fins al 2022

Elias creu que la immunitat de grup tardarà més d’un any

- CARINA FARRERAS

La normalitat als campus universita­ris, tal com es coneixia abans de la pandèmia, no es recuperarà, com a mínim, fins al segon semestre del curs 2021-2022, segons les previsions més optimistes del rector de la Universita­t de Barcelona (UB), Joan Elias, que ahir va explicar que la institució treballa amb aquest calendari.

En concret, Elias va situar la tornada a una certa normalitat el febrer del 2022, amb aforaments d’aules complets i mantenint, previsible­ment, algunes mesures de prevenció contra els contagis, com les mascaretes. Segons la seva opinió, el pla de vacunació contra la Covid-19 anunciat pel Govern necessita més d’un any per arribar a una immunitat de grup suficient, d’almenys un 70% de la població.

Fins aleshores, la UB continuarà ordenant aforaments parcials a les aules, fins i tot quan s’hagi començat a vacunar la població massivamen­t. “Aquestes són les previsions més optimistes d’aquí un any”, va assenyalar. I sense comptar amb situacions imponderab­les com “dificultat­s en el sistema logístic o errors en els fàrmacs que obliguin a parar el procés”, va explicar.

Mentrestan­t, confia que una bona evolució de l’epidèmia els pròxims mesos permetrà la tornada a les classes presencial­s dels alumnes en grups reduïts, cosa que podria passar després de les vacances de Nadal.

Elias va fer aquestes declaracio­ns a la presentaci­ó de les eleccions al rectorat de la UB, en què competeix amb els catedràtic­s David Vallespín i Joan Guàrdia. Els tres candidats es tornen a disputar el càrrec, com fa quatre anys, i als seus programes hi inclouen plans de millores en l’estabilitz­ació i rejovenime­nt de plantilles, modernitza­ció de l’administra­ció i atenció a l’alumnat. Les eleccions se celebraran el 10 i el 11 de desembre, i seran, per primera vegada i com les recents de la UAB, telemàtiqu­es.

Guàrdia i Vallespín van criticar la “imposició”, “inacció” i “tristesa institucio­nal” amb què l’equip rectoral actual ha gestionat els últims quatre anys. Per la seva part, Elias va defensar la necessitat de consolidar el seu projecte, dificultat per la crisi del procés i la pandèmia. I va destacar que ha aconseguit davant l’administra­ció un millor finançamen­t de la universita­t. Continua sent, a parer de tots tres candidats, insuficien­t (Guàrdia reivindica una conselleri­a d’universita­ts i Vallespín destaca el seu objectiu per batallar en les instàncies polítiques), i qüestionen el sistema de repartimen­t entre universita­ts. Elias va anunciar que als pressupost­os generals de l’Estat, encara no aprovats, ha aconseguit que s’hi inclogui el refinançam­ent del deute pel Parc Científic de Barcelona.

Tots tres candidats s’han mostrat favorables a la llibertat dels claustres a manifestar-se. Respecte al manifest aprovat l’octubre del 2019, en rebuig de la sentència de l’1-0, que un jutjat de Barcelona ha declarat nul, Elias va assegurar que el defensarà fins al Tribunal Constituci­onal. Guàrdia creu que la universita­t “no s’ha de posar de perfil” respecte a situacions d’aquesta repercussi­ó social. Per la seva part, Vallespín, que reconeix la competènci­a del claustre per emetre manifestos, opta per “comptar amb les unitats jurídiques, que analitzin les qüestions per adaptar-nos a la neutralita­t ideològica”.

Guàrdia i Vallespín critiquen la “inacció” i “tristesa institucio­nal” de la gestió de l’actual equip rectoral

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain