La Vanguardia (Català)

“El món avança cap al naufragi”

L’escriptor libanès Amin Maalouf publica la novel·la ‘Uns germans inesperats’

- DAVID RUIZ MARULL

“Alguna cosa important canviarà. El món està canviant. Alguna cosa s’acaba i alguna cosa comença”. L’escriptor Amin Maalouf assumeix que afrontem “temps extravagan­ts” per culpa de la pandèmia però no es plega al pessimisme. “El moment que vivim és un període de naufragi, però no és el final. Hi ha vida abans i després del naufragi. Això que ha passat és un avís. Si continuem així, avancem cap a crisis infinites”, assenyala.

El seu últim llibre, Uns germans inesperats (Alianza Editorial), va arribar en català i castellà a les llibreries dijous després de publicarse en francès el 30 de setembre. L’obra, escrita abans de la Covid19 i els confinamen­ts, té moltes semblances amb la situació actual. “El món s’atura de cop i després la vida torna a fluir. Però les coses més bàsiques han canviat, encara que aparentmen­t tot sembli que continua igual”, explica Maalouf des de França per videoconfe­rència, una cosa molt poc habitual fa tot just un any.

“Aquesta ficció neix del temor, d’una angoixa. La història avança en una direcció que no m’agrada. Per això la novel·la tracta d’un món on passa una cosa espectacul­ar que canvia aquesta història”, assenyala l’autor libanès. Uns germans inesperats és “una paràbola” i molt més. També és la manera que té Amin Maalouf d’expressar el seu malestar pel camí que agafa la humanitat. “La paràbola em permet defugir algunes limitacion­s i em deixa lliure per inventar una societat diferent”, assenyala.

L’objectiu era esquivar l’ombrívol moment actual per afrontar la situació amb optimisme. Per això agafa com a referent la Grècia clàssica. “M’he inspirat en el miracle atenès que va passar fa 2.000 anys. En aquell floriment inesperat que va donar lloc al teatre, a la filosofia, a l’inici de la democràcia...”, apunta.

“Aquesta pausa del 2020 ens dona el temps per reimaginar el món. I la literatura té la funció de plantejar una alternativ­a a la realitat”, admet Maalouf. “Ara la humanitat té els mitjans tecnològic­s per resoldre gairebé tots els problemes. L’únic que necessita és saber cap a on va”, afegeix.

L’autor, membre de l’Acadèmia Francesa, és conscient que les situacions difícils només es resolen “imaginant solucions”. En això no hi ha cap element més necessari que l’intel·lecte. “Un escriptor desesperan­çat és inútil per a la humanitat. Crec que cal tenir esperança, que veurem la llum al final del túnel”, assevera.

“L’hem de buscar des d’un punt de vista nou. L’aturada, que és una cosa que no passa sovint, ha de servir per repensar i reconstrui­r el que ha de ser el món del demà. Cal interpreta­r la situació (causada pel coronaviru­s) com un senyal del cel i aprofitar aquest esdevenime­nt inesperat per començar de zero”, conclou.

“Hi ha papers als quals arribes quan ja tens una edat”

Goldie Hawn i Kurt Russell, actors

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain