La Vanguardia (Català)

La lleva de Dest

El lateral marca i lidera una nit amb els debuts de Mingueza, Matheus i Konrad

- CARLES RUIPÉREZ

El dia que els diaris dels Estats Units parlaven molt de Marc Gasol, ja que els Lakers van fer oficial el fitxatge del pivot de Sant Boi, del mitjà de la família, els diaris catalans es feien ressò del futur del futbol a la terra del beisbol i del futbol americà. No només hi ha home runs o touchdowns, com va quedar demostrat a Kíev i a la Champions.

Set barres vermelles, sis barres blanques i cinquanta estrelles sobre un rectangle blanc. La bandera dels Estats Units ja té el seu lloc en la història del Barcelona. Sergiño Dest la va posar al mapa amb el seu primer gol com a blaugrana (tot i va arribar vestit de negre) just el dia que va debutar el seu compatriot­a Konrad de la Fuente.

El Barça va acabar jugant amb dos futboliste­s ianquis. Si Dest va néixer a Almere (Holanda) fa 20 anys, l’extrem Konrad, de 19, que va entrar quan faltaven nou minuts i és natural de Miami, Florida, sí que és el primer a jugar havent nascut en territori americà.

Dest, amb el 2 que va deixar lliure Semedo, comença a ser influent des de la banda. Ahir va liderar una nova lleva millennial, de joves nascuts a partir de l’any 2000. Tot i que a ell ja el van fitxar aquest estiu per jugar al primer equip, aquesta ha de ser la seva generació. Al seu costat, van debutar Óscar Mingueza, Matheus Fernandes i l’esmentat Konrad. A més, el duel de Kíev va significar l’estrena a la Champions de Riqui Puig, gairebé dos anys més tard que Valverde li donés l’alternativ­a a la Copa contra la Cultural Lleonesa.

El 1995 el Benito Villamarín va veure consolidar-se la Lleva del Mini, també coneguda com la Lleva

de Lo Pelat per Iván de la Peña. A més del càntabre, allà hi havia Celades, Roger, Toni Velamazán i Moreno.

Uns anys després va arribar la generació de Xavi, Puyol, Mario Rosas, Gabri o Luis García, cosa que donava idea de la bona feina a la Masia. La següent lleva la va liderar Iniesta i va comptar amb Valdés, Motta i Oleguer. Mentre que el 2008, Guardiola, que coneixia bé el filial i el planter, es va treure de la màniga Busquets i Pedro com a punta de llança dels Thiago i Fontàs.

El partit de Kíev va tenir aire de baptisme per a uns futboliste­s joves que s’han trobat un equip en construcci­ó. La sort per a ells és que el conductor del projecte és Ronald Koeman, un tècnic valent, que no té por de donar minuts als joves. Ahir, l’onze –amb només dos titulars del 2-8– tenia una mitjana d’edat de 24 anys.

Al descans a Antoine Griezmann li va agafar per practicar... de porter. Va ser un senyal inequívoc que el gol havia de buscar nou amo a l’Olímpic de Kíev. Amb Messi, tots els ulls es dirigien a Coutinho i Pjanic, els dos únics titulars que havien superat la desena de gols en la màxima competició europea. Però li va tocar obrir el marcador al menys esperat, al lateral dret, al nord-americà, a Dest.

El defensa va aprofitar un mal control de Braithwait­e a l’àrea per canviar-se la pilota de l’esquerra a la dreta i marcar amb un xut creuat. La seva electricit­at comença a encomanar-se a l’equip. I a aquella bona onada van pujar els del planter Konrad, Mingueza i Riqui Puig. Els dos últims van guanyar la Youth League del 2018. Matheus és un cas a part. El brasiler, que ja té 22 anys, va debutar sense ser presentat. Ja pot dir que existeix. Va ser el debut somiat per a la lleva de Dest.

 ?? SERGEI SUPINSKY / AFP ?? Sergiño Dest va fer el primer gol de la història d’un nord-americà amb el Barça amb aquest xut creuat
SERGEI SUPINSKY / AFP Sergiño Dest va fer el primer gol de la història d’un nord-americà amb el Barça amb aquest xut creuat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain