La Vanguardia (Català)

La costa de gener

- Mariano Guindal

Definitiva­ment, el país en general i les elits en particular han prioritzat l’interès econòmic al sanitari. Han apostat per salvar la campanya nadalenca, encara que segons ha advertit el ministre de Sanitat, Salvador Illa, això podria convertir-se en un accelerado­r de la tercera onada.

Des del punt de vista comercial sembla una bona operació. Es restringei­x al màxim possible el pont de la Constituci­ó per doblegar la corba de contagis i a partir de la segona quinzena de desembre s’iniciarà una desescalad­a exprés. L’objectiu és que se celebrin els dinars i les copes nadalenque­s que solen organitzar les empreses per a clients, empleats i amics; que el comerç vengui sense límits i que les famílies mengin juntes el torró.

Metges i viròlegs no es cansen de repetir que aquesta estratègia, impulsada per la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i seguida per la resta de les comunitats, és tant com jugar amb foc. Ja es va assajar a la primavera per salvar la campanya turística i va resultar un èxit relatiu en el vessant econòmic però un fiasco total en el sanitari. Va provocar la segona onada i es va traduir en milers de morts, malalts greus i centenars de milers de contagiats pel coronaviru­s.

Els estrategs econòmics pensen que, encara que es produeixin els temuts rebrots i calgui decretar nous confinamen­ts, aquests tindrien lloc en la costa de gener,

Es tracta d’aconseguir un Nadal alegre a canvi d’un hivern cru que en qualsevol cas hauria tingut lloc

quan el consum cau en picat i les escoles van a mig gas. És a dir, es tracta d’aconseguir un Nadal alegre i confiat a canvi d’un hivern cru i desagradab­le que en qualsevol cas s’hauria produït. És preferible assegurar l’exuberànci­a nadalenca, encara que calgui sacrificar les rebaixes.

Totes les actuacions ens porten a viure En el moment més cru de l’hivern (1995), com en la pel·lícula de Kenneth Branagh. Algunes projeccion­s indiquen que l’economia europea en general i l’espanyola en particular entraran en recessió en el quart trimestre de l’any, un escenari que si es confirmés frenaria la recuperaci­ó de primavera.

Si els inevitable­s rebrots del gener provoquen la tercera onada, el dolor de la població més fràgil serà considerab­le. És molt difícil quantifica­r econòmicam­ent la mort i la malaltia, però que ningú no s’enganyi: no hi ha res de franc. Al marge del factor humà, que amb massa freqüència s’oblida, caure en el pessimisme i en la desconfian­ça de la població també té un cost econòmic molt alt.

Els qui defensen l’estratègia de salvar la campanya nadalenca costi el que costi calculen que al gener s’iniciarà la campanya de vacunació i servirà per neutralitz­ar la ruptura d’expectativ­es que produiria una tercera onada. El que no expliquen és que podria produir-se un caos molt seriós en la gestió de la vacuna.

Atès que la sort ja ha estat tirada i que l’estratègia és decidida, les autoritats i la població hauríem d’intentar almenys actuar amb la màxima prudència possible perquè l’alegria d’aquestes festes no acabi convertint-se en un negre Nadal.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain