La Vanguardia (Català)

ERC deixa sol JxCat al Parlament amb la llei de Cambres

- IÑAKI PARDO TORREGROSA

L’expresiden­t Quim Torra va reivindica­r ahir la llei de Cambres que van registrar al Parlament els dos socis del Govern, just ara que la norma és a la corda fluixa, i va demanar que el text s’aprovi abans que acabi la legislatur­a el 21 de desembre. El suport de l’excap de l’Executiu català es va produir després de reunir-se amb el president del Consell de Cambres, Joan Canadell, i després que al Parlament es compliqués la llei per la posició d’Esquerra Republican­a, un dels grups que han promogut el polèmic projecte amb Junts per Catalunya.

A la reunió de la junta de portaveus, JxCat es va quedar sol quan va demanar que la nova norma que regularia el paper i el finançamen­t de les cambres es tracti en el proper ple, el de la setmana vinent. Els republican­s no es van pronunciar durant la sessió telemàtica, segons diverses fonts consultade­s, i per això no es va incloure a l’ordre del dia. La CUP es va abstenir i els altres grups de l’oposició van mostrar el seu rebuig una altra vegada.

D’aquesta manera, el projecte ja només podrà entrar en l’últim ple de la legislatur­a sempre que no es modifiqui l’ordre del dia del de la setmana que ve. Per bé que fins i tot podria no debatre’s si es repeteixen les majories que hi va haver ahir a la propera cita de la junta de portaveus, on es decideix què s’aborda i què no al ple.

Però més enllà d’això, el PDECat, amb cinc escons del grup parlamenta­ri de JxCat, no ha decidit encara el sentit del seu vot sobre l’aprovació per la via ràpida –l’única possibilit­at– ni sobre el text legislatiu. Si els hereus de Convergènc­ia no donen suport a aquesta llei i la CUP manté l’abstenció, no s’aprovaria.

A més, l’oposició pot impedir que es validi si demana un informe a l’òrgan consultiu català. Es bloquejari­a la tramitació durant set dies, mentre no hi hagi un dictamen, i, per tant, ja no hi hauria temps.

D’altra banda, es van abordar ahir les peticions de reconsider­ació de Ciutadans, PSC i Comuns perquè la llei no es debati per la via ràpida, però a la Mesa JxCat i ERC les van tombar. Amb tot, és el ple qui té la darrera paraula.

Torra insta a aprovar el polèmic projecte després de reunir-se amb Canadell

L’últim inquilí del Palau de la Generalita­t, segons un comunicat de la seva oficina, va analitzar ahir amb Canadell la situació econòmica de Catalunya i l’afectació de la pandèmia en el teixit empresaria­l. Durant la seva trobada a la Llotja de Mar li va mostrar “el seu suport i agraïment” per la feina “compromesa” de totes les cambres de comerç catalanes, i va afirmar que “s’hauria d’aprovar” la llei de JxCat i ERC. “És imprescind­ible que les cambres tinguin el reconeixem­ent i les competènci­es previstes per aquesta llei perquè puguin prosseguir amb la seva valuosa aportació”, va dir Torra, segons el comunicat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain