La Vanguardia (Català)

Mossos i policia local vigilaran que bars i restaurant­s compleixin

Preocupaci­ó als hospitals per l’afectació del virus per Nadal

- JOSEP CORBELLA ANA MACPHERSON

Agents dels Mossos d’Esquadra i de les policies locals patrullara­n pels bars i restaurant­s amb l’objectiu de comprovar que es compleixen les restriccio­ns que estan en vigor a partir de dilluns. En aquest context, als hospitals s’han encès les alarmes per la possibilit­at d’un col·lapse per Nadal.

“Estem amoïnats”, va reconèixer ahir el director mèdic de l’hospital Clínic, Antoni Castells, a l’hora de valorar l’evolució de l’epidèmia de Covid-19 a Catalunya.

El nombre de casos nous ha baixat de 3.700 diagnòstic­s diaris durant la primera setmana de novembre a 1.600 en la tercera. Però la pressió sobre els hospitals continua sent alta, amb 499 pacients Covid ingressats ahir a les UCI de Catalunya, encara a prop del límit crític de 600 en què caldria desprogram­ar intervenci­ons. Les noves mesures de reobertura d’activitats que han entrat en vigor aquesta setmana fan témer que l’epidèmia es torni a agreujar pels volts de Nadal, quan una part del personal dels hospitals tindrà uns dies lliures.

DESPRÉS DE LA REOBERTURA Les infeccions d’aquesta setmana no afloraran a les dades fins al pont de la Constituci­ó

POR DEL MES DE GENER Si per Nadal pugen els contagis, podria venir una tercera onada amb epidèmia de grip

La preocupaci­ó de Castells és compartida de manera unànime per directius de quatre grans hospitals més de Catalunya consultats per a aquest article, com també pel Departamen­t de Salut. Tothom adverteix que el personal sanitari està esgotat físicament i emocionalm­ent i necessita uns dies de descans. I tothom confia que la situació no s’agreugi abans de Nadal.

La setmana actual és un punt cec en l’evolució de l’epidèmia. Ningú no pot avaluar encara quines conseqüènc­ies tindran les mesures de reobertura introduïde­s dilluns. “És evident que augmentarà l’R”, és a dir, el nombre de reproducci­ó del virus, que indica quantes persones contagia de mitjana cada cas positiu, explica Clara Prats, del grup d’investigac­ió Biocomsc de la Universita­t Politècnic­a (UPC). “La clau serà si augmenta molt o poc; això encara no ho sabem”.

Caldrà esperar a finals de la set

da, ahir només van ser 89 (54 a sala, 15 a semicrític­s i 20 a l’UCI). L’hospital s’organitza en fases segons el nombre de pacients que hi arriben. Els llits Covid normals entren just ara a la fase 1: donen l’abast i no necessiten ajuts especials. Els pacients semicrític­s encara necessiten reforç. Les UCI continuen en fase 2, i encara els queda molt.

Per un dels finestrals de la part nova es veu l’edifici muntat en setmanes, com si fos xinès, que es convertirà en l’hospital Covid de Bellvitge. “El que ens falten són profession­als. Hem contractat tot el que hem pogut, però ara l’intensivis­ta cotitza bé, i altres centres intenten contractar els nostres. Estem molt tensats”, reconeix Javier Tapia. mana que ve perquè els nous contagis que hi hagi després de la reobertura d’activitats aflorin a les estadístiq­ues. A partir d’aquí s’obren dos escenaris

Si l’R, que els últims deu dies s’havia estabilitz­at al voltant de 0,78, es manté per sota d’1, el nombre de nous casos diaris continuarà baixant en el futur immediat. També baixarà el nombre de pacients que ingressen als hospitals i es reduirà el nombre de pacients Covid ingressats a les UCI.

Però si l’R puja per sobre d’1 a partir del pont de la Constituci­ó, quan ja es veuran els primers efectes de la reobertura, el nombre d’ingressos tornarà a augmentar i els hospitals arribaran a Nadal en una situació difícil.

“Si arribem a aquest escenari, caldrà revisar els plans d’obertura i probableme­nt aturar-los totalment o parcialmen­t”, reconeix Marc Ramentol, secretari del Departamen­t de Salut. “És difícil veure-ho ara, cal esperar, però si la relaxació és molt ràpida, l’augment de casos arribarà just abans de Nadal”.

Podria ser un rebrot pitjor que el d’octubre, perquè el punt de partida serà amb les UCI més plenes. El nombre de nous casos diaris –calculat a partir de la mitjana dels últims set dies– baixarà a començamen­ts de desembre per sota de mil, el punt a partir del qual va començar la segona onada ara fa dos mesos. Però el nombre de pacients Covid ingressats a l’UCI encara se situarà entorn de 400, quan a finals de setembre eren 150.

“Nadal preocupa molt”, assenyala Juan Pablo Horcajada, cap del servei de malalties infecciose­s i coordinado­r Covid-19 a l’hospital del Mar. “Volem que la gent pugui descansar uns dies, perquè realment ho necessita. Però tenim un pla de contingènc­ia per donar resposta si la situació es complica”.

A Vall d’Hebron “hem d’intentar que els equips descansin perquè s’han de recuperar físicament i emocionalm­ent”, destaca María José Abadías, subdirecto­ra assistenci­al de l’hospital. Però també hi ha un pla de contingènc­ia a punt i la certesa que “els profession­als responen quan se’ls necessita”.

Una preocupaci­ó compartida als hospitals és que “el relaxament de les mesures impacta en els profession­als sanitaris”, segons declara Antoni Castells, del Clínic. I més en un moment en què la segona onada encara no ha remès als centres assistenci­als, que ahir encara tenien 2.102 pacients Covid ingressats en el conjunt de Catalunya. “Nosaltres no hem desescalat, continuem en la segona onada”, indica Javier Tapia, subdirecto­r de Bellvitge.

Però el que més amoïna als hospitals és “la tornada de Nadal, quinze dies després de l’obertura del 21 de desembre, quan ja no hi haurà tanta contenció com ara”, assenyala Xavier Borràs, director mèdic de Sant Pau. Si per Nadal augmenten els contagis, adverteix, podria arribar una tercera onada de Covid-19 al gener, que probableme­nt coincidiri­a amb una epidèmia de grip.

 ??  ??
 ?? MANÉ ESPINOSA ?? De bocaterros­a, sedats,
paralitzat­s. La majoria dels 20 pacients de l’UCI Covid de Bellvitge estan des de fa setmanes sedats i paralitzat­s perquè només actuï el respirador
MANÉ ESPINOSA De bocaterros­a, sedats, paralitzat­s. La majoria dels 20 pacients de l’UCI Covid de Bellvitge estan des de fa setmanes sedats i paralitzat­s perquè només actuï el respirador

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain