La Vanguardia (Català)

ADEU A MARADONA, LLEGENDA GLOBAL DEL FUTBOL

Déu dels argentins i icona del segle XX, l’astre mor als 60 anys

- Buenos Aires Correspons­al ROBERT MUR

Diego Armando Maradona (Buenos Aires, 1960-2020) va guanyar ahir el seu últim partit. La mort de l’ídol argentí suposa la seva desaparici­ó física però consolida el mite que ja era. La històrica disputa amb Pelé o més recentment amb Messi sobre qui és el millor futbolista de tots els temps es tancarà a favor del Pelusa. Almenys per un temps.

L’Argentina va entrar en xoc al voltant del migdia. A aquella hora va transcendi­r la notícia que l’exfutbolis­ta havia mort d’un infart als 60 anys. La imprevista mort del crac va descol·locar els aficionats al futbol i els que no ho són; els que estimaven incondicio­nalment Maradona i els que l’injuriaven pels mals exemples de la seva vida, per les seves addiccions, pel seu comportame­nt erràtic i de vegades agressiu; els que el van veure jugar i els que no.

El déu del futbol va passar a la immortalit­at, i rebrà honors de mite. A l’Argentina els expresiden­ts són generalmen­t vetllats al Congrés, però la capella ardent de Maradona serà a la Casa Rosada, on l’última vetlla va ser el 2010, després de morir l’expresiden­t Néstor Kirchner, elevat també a mite pel peronisme.

El cos de Diego va ser sotmès a última hora d’ahir a una autòpsia en un dipòsit de cadàvers de San Fernando, al nord de Buenos Aires. Poc abans que el cadàver, escortat per la policia, abandonés casa seva, la Fiscalia va confirmar que el cos no presentava signes de violència, provant d’aclarir especulaci­ons.

A l’hora de tancar aquesta edició encara no se saben els resultats de l’autòpsia. No obstant això, van transcendi­r alguns detalls de les últimes hores del Pelusa. Es va llevar d’hora i va esmorzar, però es va trobar malament i es va tancar a la seva habitació de la casa de la urbanitzac­ió privada que havia llogat feia tot just dues setmanes. Amb l’exfutbolis­ta hi havia un nebot que exercia com a cuidador permanent i una infermera de guàrdia. A aquella hora tocava, a més a més, la visita d’un equip psiquiàtri­c que tractava Maradona de la seva síndrome d’abstinènci­a.

Quan el va sobrevenir l’aturada cardioresp­iratòria, tots van provar de reanimar-lo, i fins i tot va intervenir un metge veí.

L’actual entrenador del Gimnasia y Esgrima La Plata havia estat traslladat a la urbanitzac­ió de Tigre, als afores de Buenos Aires, per ser més a prop de la casa de la seva filla Gianinna, després de ser donat d’alta de la neurocirur­gia a què va ser sotmès d’urgència el 3 de novembre per un hematoma subdural.

El president argentí, Alberto Fernández, va suspendre la seva agenda i va decretar tres dies de dol nacional. “Ens vas portar al capdamunt del món. Ens vas fer immensamen­t feliços. Vas ser el més gran de tots. Gràcies per haver existit, Diego. T’enyorarem tota la vida”, va tuitejar Fernández.

El missatge del mandatari va ser només una dels milers de condolence­s per la mort de Maradona. “Va ser el millor jugador del futbol argentí”, va dir sense dubtar-ho el president de l’Associació del Futbol Argentí (AFA), Chiqui Tapia. El club dels amors de Diego, el Boca Juniors, també va decretar dol, i la Conmebol va autoritzar l’ajornament del partit de la Copa Libertador­es que l’equip xeneize havia de disputar ahir a la nit al Brasil contra l’Internacio­nal de Porto Alegre.

Els canals de televisió van interrompr­e la seva emissió i més d’un presentado­r va plorar en directe quan va donar la notícia. I als carrers, no només de Buenos Aires, sinó també d’altres ciutats, com Rosario, van començar les mostres de dolor, que continuara­n els pròxims dies.

DOL NACIONAL El president Alberto Fernández decreta tres dies de dol oficial i cancel·la la seva agenda

INVESTIGAC­IÓ Diego va ser sotmès a una autòpsia després de tenir una aturada cardíaca a casa

COMIAT A L’ALTURA El seu cos serà vetllat a la Casa Rosada amb honors de mite per un país que l’idolatra

 ?? EFE ?? Diego Armando Maradona durant la presentaci­ó com a jugador del Barça al Camp Nou el 1982
EFE Diego Armando Maradona durant la presentaci­ó com a jugador del Barça al Camp Nou el 1982
 ?? TOMAS CUESTA / GETTY ?? Una samarreta de la selecció argentina amb el dorsal 10 de Maradona llueix endolada al balcó d’un habitatge del barri de La Boca, a Buenos Aires
TOMAS CUESTA / GETTY Una samarreta de la selecció argentina amb el dorsal 10 de Maradona llueix endolada al balcó d’un habitatge del barri de La Boca, a Buenos Aires
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain