La Vanguardia (Català)

Mesures dures per tenir festes “sense solitud”

Alemanya endureix mesures ara per intentar tenir festes “sense solitud”

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Aquest any negre del coronaviru­s, quan el juny passat a inicis de la desescalad­a es parlava frenèticam­ent a Europa de “salvar l’estiu”, tots ho enteníem en clau econòmica: les autoritats de cada país intentaven salvar la temporada turística. Ara, en canvi, quan es parla de “salvar el Nadal” entren en joc altres considerac­ions, no tant religioses –que per a molts, també– com de salvaguard­a de la necessitat de contacte humà en dates assenyalad­es.

“Aquesta no pot ser una festa en solitud”, va dir ahir a la nit la cancellera d’Alemanya, Angela Merkel, que va demanar “paciència, solidarita­t i disciplina” per aconseguir-ho. La cancellera va parlar en una roda de premsa a Berlín al final d’una intensa reunió amb els presidents dels 16 länder (estats federats) que componen el país per consensuar mesurades antivirus. La reunió va durar més de vuit hores, prova de la dificultat per assolir acords. La setmana passada, una reunió similar va acabar en foc d’encenalls.

Finalment ahir a la nit, el Govern federal i els länder van acordar prolongar l’actual tancament parcial de la vida pública fins al 20 de desembre, i endurir també les regles de contacte social i l’aforament dels comerços. Objectiu: contenir tot el possible la propagació del virus per a així aconseguir un període d’indulgènci­a per Nadal –probableme­nt a partir del 23 de desembre i fins a l’1 de gener– que permeti que es reuneixin grups molt reduïts de famílies i amics, i que això faci més suportable­s les festes.

Les actuals restriccio­ns –està tancat gairebé tot excepte escoles, guarderies, botigues, supermerca­ts, grans magatzems i perruqueri­es– van començar el passat dia 2, amb vigència per a tot el mes de novembre. L’actual límit de deu persones de només dues llars que poden ajuntar-se sota un mateix sostre es reduirà al desembre a només cinc persones, amb els nens de fins a 14 anys no inclosos en aquest total. En l’àmbit social, les reunions i festes tant públiques com privades –o sigui, a casa– segueixen vetades.

“El creixement exponencia­l de la pandèmia s’ha trencat, la corba s’ha aplanat però el nombre de contagis diaris continua sent massa alt; la situació no ens permet aixecar les mesures instaurade­s per al novembre”, va afirmar la cancellera en la compareixe­nça. L’Institut Robert Koch (RKI) va computar ahir 18.633 nous casos confirmats de coronaviru­s en les 24 hores precedents, la qual cosa indica una estabilitz­ació a l’alça dels contagis, i va assenyalar 410 morts per o amb Covid-19. Les UCI estan al 77% d’ocupació. “La notícia que hi ha hagut 410 morts en les últimes 24 hores ens recorda que darrere dels números hi ha éssers humans”, va afirmar Merkel. A la prolongaci­ó de restriccio­ns i la limitació de contactes socials més gran, s’hi afegeixen noves regles per al comerç. A més de la ja vigent màscara obligatòri­a, en botigues de menys de 800 metres quadrats només es permetrà una persona cada 10 metres, i en grans superfície­s, una persona per cada 20 metres. Es demana a la població que avanci les seves compres nadalenque­s. Hi haurà també màscara obligatòri­a en carrers i places amb molta afluència de vianants.

Amb totes aquestes restriccio­ns, s’espera salvar el Nadal encara que sigui sota mínims. Serà un Nadal dins del niu: si tot va bé, la idea és tornar a permetre reunions d’un màxim de deu persones de dues llars, sempre amb els nens de fins a 14 anys exclosos del còmput. Les autoritats aspiren a què, després dels dinars i sopars nadalencs i de la nit de Cap d’Any en família i amb amics, els participan­ts s’aïllin voluntària­ment durant diversos dies per responsabi­litat.

Una altra qüestió és la nit de Cap d’Any, que a Alemanya es caracterit­za pel llançament massiu de petards al carrer, un costum que la majoria d’alemanys practica amb alegria, i que algunes autoritats voldrien prohibir aquest any per evitar aglomeraci­ons de gent, i per evitar l’arribada de persones accidentad­es a urgències dels hospitals. Govern i länder no han gosat de moment prohibir un costum que converteix per Cap d’Any les ciutats alemanyes en zones de fum i terrabasta­ll, i que deixa els carrers sembrats de carcasses de petards. Aquesta setmana, un sondeig de l’institut demoscòpic Yougov va indicar que el 64% d’alemanys dona suport a la prohibició, i que el 25% no hi està d’acord i vol continuar tirant coets. L’11% no es pronuncia.

Des del començamen­t de la pandèmia, Alemanya ha registrat 961.320 casos de contagi confirmats, i 14.771 morts vinculades al coronaviru­s. Les estadístiq­ues del Institut Robert Koch són sempre lleument inferiors a les que confeccion­a la nord-americana Universita­t Johns Hopkins, però les dues institucio­ns coincideix­en en tendència i magnitud.

FINS AL 20 DE DESEMBRE Merkel i els länder pacten que puguin ajuntar-se només cinc adults de dues llars

EN LA LLUITA CONTRA EL VIRUS La cancellera demana “paciència, solidarita­t i disciplina” perquè els contagis continuen

 ?? RONALD WITTEK / EFE ?? Pandes de peluix a les taules del restaurant Pino, a Frankfurt; l’amo els ven a 150 euros la unitat per salvar el local tancat per la Covid
RONALD WITTEK / EFE Pandes de peluix a les taules del restaurant Pino, a Frankfurt; l’amo els ven a 150 euros la unitat per salvar el local tancat per la Covid
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain