La Vanguardia (Català)

Llàgrimes de la ministra per la unitat perduda del feminisme

L’hospital Clínic alerta sobre els atacs en domicilis i festes clandestin­es

- CRISTINA SEN

La pandèmia i les mesures de confinamen­t han modificat durant el curs d’aquest any algunes dades sobre la violència sexual, que sobretot pateixen les dones. Les agressions perpetrade­s per persones conegudes han patit un increment en un any que la majoria d’indicadors baixen. L’informe que va presentar ahir l’hospital Clínic sobre els casos de violència sexual atesos en aquest centre durant el 2020 –un 90% a dones– posa el focus en aquest context, i avisa sobre el perill dels domicilis i també de les festes privades clandestin­es.

Les fortes restriccio­ns de mobilitat del març al maig han provocat que el Clínic hagi atès aquest any un 34% menys d’agressions sexuals que el 2019. En canvi, si aleshores van ser 117 les perpetrade­s per persones conegudes, en l’informe actual ascendeixe­n a 128. La psiquiatra i presidenta de la Comissió de Violència Intrafamil­iar, Lluïsa García, va explicar que els casos de les agressions sexuals perpetrade­s per les parelles o exparelles homes s’“acompanya d’una intensa violència física”.

En aquest context marcat per la Covid-19 que es prolonga, la psiquiatra va assenyalar que també han arribat casos de violència sexual que s’han produït en els moments d’intercanvi dels fills en parelles separades,

El Consell d’Europa indica que Espanya ha de millorar la prevenció i el tracte de la violència sexual

com també en les que han de continuar convivint per motius econòmics. Per això va demanar que es mantinguin els espais segurs d’intercanvi.

El 2019 hi va haver 185 casos de persones ateses que havien estat agredides en un domicili, mentre que aquest any el nombre ha estat de 156. Un descens lleu que no acompanya la baixada generalitz­ada de la violència sexual i que representa un 62% del total d’agressions comeses contra les dones. El 2019 el domicili va ser l’escenari d’un 46,7% de les agressions.

En l’anàlisi general també cal aturar-se en els mesos previs de la pandèmia, en què les atencions per violència sexual van continuar pujant en un context generalitz­at de creixement els últims 5 anys. Al gener i al febrer es van atendre 83 casos, mentre que en els mateixos mesos de l’any passat van ser 65. Des del Clínic es va subratllar l’augment de la intenció de presentar denúncia per part de les víctimes, que havia anat caient des de la primera polèmica sentència de La Manada.

Pel que fa a les edats, un 51,5% de les persones ateses tenien menys de 25 anys i un 9,6% entre 16 i 18 anys. Durant l’estat d’alarma les agressions a dones menors va ser molt baixa, i va

tornar a pujar quan es van aixecar les mesures. És en aquest context en què des del Clínic es va alertar sobre les festes clandestin­es que se celebren en domicilis.

La prevenció i les mesures governamen­tals per frenar i abordar les agressions sexuals contra les dones ha estat un dels punts crítics en l’anàlisi duta a terme pel Consell d’Europa sobre la violència masclista a Espanya. L’informe lloa les polítiques espanyoles per fer front a la violència que pateixen en l’àmbit de la parella, però considera que els esforços s’han concentrat “exclusivam­ent” en aquest aspecte en detriment d’altres formes de violència, “especialme­nt la sexual”.

L’informe del Consell estima que les diferents legislacio­ns autonòmiqu­es provoca que les mesures de protecció i suport no es garanteixi­n a tot el territori. “Molt poques autonomies ofereixen serveis especialit­zats a les víctimes de violació i amb prou feines hi ha suport a les dones que són obligades a contreure matrimonis forçosos i a la mutilació genital”, s’hi indica.

El Consell d’Europa també posa el focus en l’augment de les agressions “en manada” i la “revictimit­zació” de les dones en els processos judicials.

 ??  ??
 ?? BLANCA BLAY / ACN ?? Les llàgrimes de la ministra. Irene Moreno va plorar ahir demanant la unitat del feminisme, que s’ha trencat per la llei trans, mentre feia el discurs del dia contra les violències masclistes
BLANCA BLAY / ACN Les llàgrimes de la ministra. Irene Moreno va plorar ahir demanant la unitat del feminisme, que s’ha trencat per la llei trans, mentre feia el discurs del dia contra les violències masclistes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain