La Vanguardia (Català)

Joyce Carol Oates

Escriptora

-

La nord-americana va guanyar ahir la 16a edició del premi Pepe Carvalho de novel·la negra, un gènere que també ha conreat, obrint-lo a nous terrenys. Si el virus és propici, el recollirà al proper festival BCNegra.

LITERATURA La prolífica escriptora dels Estats Units Joyce Carol Oates (Lockport, 1938) –autora de més de cinquanta novel·les i quatre-cents relats, i dotze assajos, onze poemaris i nou obres de teatre– va guanyar ahir el 16è premi Pepe Carvalho, que rebrà al festival BCNegra, que se celebrarà entre el 21 i el 31 de gener del 2021.

Oates va declarar ahir que se sentia honrada d’obtenir un premi en memòria “del gran Manuel Vázquez Montalbán i del seu famós detectiu Pepe Carvalho, que ocupa un lloc tan especial en la història de la novel·la negra del segle XX”. Va afegir que “el món actual està tan impregnat de misteri i crim que necessita de debò una literatura que exposi les maquinacio­ns del mal perquè es pugui assolir la justícia”.

Oates, habitual candidata al Nobel de Literatura, ha tocat tants gèneres que el gran públic no l’associa amb el gènere negre. El jurat, presidit per Carlos Zanón i format per Rosa Ribas, Anna Abella, Núria Cadenes, Daniel Vázquez Sallés i Sergio VilaSanjuá­n, justifica la decisió adduint el “tractament personal que fa, des de diferents òptiques, del fenomen de la violència i la seva transcendè­ncia psicològic­a i social”. També “la seva immersió personal en el gènere per expandir-lo i obrir-lo al contempora­ni”. / Redacció

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain