La Vanguardia (Català)

Francisco Correa

Capitost de la trama Gürtel

- SALVADOR ENGUIX

L’Audiència Nacional ha condemnat a dures penes de presó la cúpula de la trama Gürtel, que dirigia Francisco Correa, per lucrar-se amb la visita del papa Benet XVI a València amb motiu de la trobada mundial de les Famílies, el 2006.

L’Audiència Nacional ha condemnat a penes de fins a 15 anys de presó la cúpula de la trama Gürtel després de concloure que es va beneficiar dels seus contactes a València per treure profit de la visita que va fer a aquesta ciutat el papa Benet XVI el juliol del 2006 amb motiu de la Trobada Mundial de les Famílies. Va ser una operativa corrupta que es va servir de la direcció de l’antiga televisió autonòmica valenciana Canal 9 per fer el contracte de les pantalles, sistemes de so i megafonia per cobrir l’arribada del Pontífex, i que va permetre als implicats desviar a les seves butxaques unes mossegades de 3,2 milions d’euros.

El tribunal ha sentenciat a 13 anys i set mesos de presó el líder de la trama, Francisco Correa; a 15 anys i cinc mesos la seva mà dreta, Pablo Crespo, i a sis anys i nou mesos el seu col·laborador Álvaro Pérez, el Bigotes.

El tribunal també condemna qui era el director general de Canal 9 en aquella època, Pedro García. El fiscal va demanar a l’inici del judici quaranta anys de presó contra ell, però la seva col·laboració en la instrucció li ha permès veure la pena rebaixada a sis anys i nou mesos. Una altra peça clau de la trama és el vicepresid­ent i accionista de Teconsa, José Luis Martínez Parra, condemnat a 11 anys i set mesos de privació de llibertat. Teconsa va ser l’empresa pantalla amb què la xarxa Gürtel va fer els contractes.

En total, el tribunal ha dictat penes de presó contra 19 dels 23 acusats per diversos delictes com ara prevaricac­ió, malversaci­ó, frau, suborn i blanqueig de diners. La sentència considera acreditat que l’adjudicaci­ó directa a Teconsa va ser “clarament il·legal”, ja que els acusats de la Gürtel i l’ex-director general de Radiotelev­isió Valenciana (RTVV) van acordar l’adjudicaci­ó del contracte i després es va confeccion­ar formalment l’expedient amb la col·laboració dels treballado­rs de l’antic ens públic que han estat condemnats.

Els acusats es van coordinar per adjudicar-se de manera il·legal un contracte de 6,46 milions d’euros més IVA (7,49 milions en total). Posteriorm­ent es van repartir mossegades per valor de 3,2 milions elaborant factures falses i utilitzant com a societat pantalla la constructo­ra lleonesa Teconsa.

Han quedat lliures de responsabi­litat penal per haver mort l’exconselle­r valencià i ex-director general de la Policia Nacional Juan Cotino, que va morir per coronaviru­s a l’abril, i Luis Sabater, ex-alt càrrec a la televisió pública.

La Fiscalia va demanar en la conclusió del judici que s’ordenés investigar l’expresiden­t Francisco Camps i altres testimonis del cas per fals testimoni perquè estimava que van faltar a la veritat en les seves declaracio­ns davant el tribunal. Però l’Audiència Nacional ha rebutjat la petició, que considera genèrica, recordant que l’expresiden­t valencià està imputat en una altra causa per adjudicaci­ons de la Generalita­t Valenciana, de manera que tenia dret de no declarar sobre el que pogués afectar la seva defensa.

L’Audiència Nacional també sentencia el director de l’antiga televisió autonòmica a sis anys de presó

 ??  ??
 ?? DANI DUCH / ARXIU ?? Francisco Correa, capitost de la trama Gürtel, arribant a l’Audiència Nacional el febrer del 2017
DANI DUCH / ARXIU Francisco Correa, capitost de la trama Gürtel, arribant a l’Audiència Nacional el febrer del 2017

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain