La Vanguardia (Català)

Biden lluita contra la idea que el seu govern és el tercer mandat Obama

Els elegits fins avui comparteix­en experiènci­a en l’anterior executiu demòcrata

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

La compareixe­nça va tenir un aire de restauraci­ó o de trobada de companys de classe. Així es va descriure la presentaci­ó en públic dels sis primers elegits per Joe Biden per a càrrecs clau del seu pròxim govern.

“És un equip que reflecteix que els Estats Units han tornat”, va remarcar el president electe en l’acte de Wilmington, a Delaware. La seva afirmació va ser un rotund rebuig a l’aïllacioni­sme internacio­nal de l’America first del president Trump, bunqueritz­at en la seva realitat alternativ­a sense reconèixer la derrota, malgrat haver autoritzat la transició.

“Estan a punt per liderar el món, no per apartar-se’n. Abracen la meva creença bàsica que els Estats Units són més forts quan treballen amb els seus aliats. Col·lectivamen­t, aquest equip ha obtingut alguns dels assoliment­s diplomàtic­s i de seguretat nacional més definitori­s dels últims temps, aconseguit­s gràcies a dècades d’experiènci­a col·laborant amb els nostres aliats”, va remarcar Biden.

Tots ells tenen un tret en comú: tots sis són veterans de l’admicapdav­ant nistració Obama. I per aquesta raó ja li ha caigut a Biden el qualificat­iu que està acoblant un tercer mandat del seu amic, amb qui va compartir la Casa Blanca vuit anys en la condició de vicepresid­ent.

“Aquest no és un tercer mandat d’Obama”, va emfatitzar Biden dimarts a la nit, en una entrevista a l’NBC, per provar de treure’s de sobre aquesta etiqueta. “Afrontem un món totalment diferent del que vam encarar en l’administra­ció Obama-Biden”, va insistir en el seu argument.

“El president Trump ha canviat el paisatge, l’ha convertit en

Amèrica sola”, va reiterar.

Aquesta connexió amb el 2016, una vegada surti del túnel trumpista, encara augmenta amb dues nominacion­s que es preveuen per a la propera setmana. Una, Janet Yellen com a secretària del Tresor, ja ha transcendi­t. L’altra és una aposta. Als mitjans existeix la gairebé unanimitat que Michèle Flournoy serà l’elegida per al Departamen­t de Defensa. Totes dues van rebre la benedicció en l’anterior executiu demòcrata. Obama va nomenar Yellen per a la Reserva Federal, on va ocupar la presidènci­a del 2014 al 2018, mentre que Flournoy va estar al de la sotssecret­aria de Defensa.

A l’hora de fer aquest acoblament, Biden fa l’efecte de perseguir la unitat de les faccions del partit. El seu càlcul fa que els analistes consideres­sin que no està anant ni massa a l’esquerra ni massa a la dreta. Ni els progressis­tes no troben ara per ara cap nominat que els desesperi, ni tampoc els moderats, inclosos els republican­s reconverti­ts en la seva lluita contra Trump.

Però si van despuntar veus joves d’aquesta ala progressis­ta, el poder de la qual ha anat a més en especial des de les eleccions legislativ­es de mig terme el 2018, que no mostren interès a reviure una repetició dels anys Obama.

Les legislador­es Alexandria Ocasio-Cortez, Ihan Omar i Rashida Tlaib, tres de les integrants de l’anomenada “quadrilla”, van

“Aquest no és un tercer mandat d’Obama”, va recalcar el president electe en una entrevista a l’NBC

firmar aquest dimarts una petició destinada a Biden. El van apressar a no nominar Bruce Reed per a l’oficina de gestió i pressupost. Reed va ser el seu cap de gabinet en l’època de vicepresid­ent.

En aquesta petició el descriuen com “un falcó del dèficit” i van recordar que, en el seu moment, Reed, va donar suport a les retallades en Seguretat Social i en els ajuts sanitaris als pobres.

La configurac­ió del seu equip també va provocar murmuris de protesta entre els col·laboradors que han estat al seu costat durant aquests quatre anys de travessia del desert. Els que han compartit aquesta etapa amb Biden creuen que se’ls relega en benefici de la gent procedent de l’era Obama.

Ara per ara, tot i això, predomina la percepció que Biden està armant un executiu de profession­als ben preparats, “d’adults” com diuen en comparació al que va formar Trump. Però no s’oblidi que gairebé tots s’han de guanyar l’aprovació del Senat. Si bé es preveu que els nominats fins ara superin la prova, l’hostilitat republican­a comença a condimenta­r-se.

 ?? CHANDAN KHANNA / AFP ?? “L’equip demostra que els Estats Units han tornat”, va remarcar Biden quan va presentar el dimarts a Wilmington els primers elegits
CHANDAN KHANNA / AFP “L’equip demostra que els Estats Units han tornat”, va remarcar Biden quan va presentar el dimarts a Wilmington els primers elegits

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain