La Vanguardia (Català)

Trump concedeix el perdó a Flynn pel cas del Russiagate

- NOVA YORK Correspons­al

El president Donald Trump va anunciar aquest dimecres que ha perdonat Michael Flynn. Se suposa que és el primer d’una cadena de perdons que té previstos abans de deixar la Casa Blanca el 20 de gener. Un d’aquests podria ser per ell mateix. Flynn, militar retirat, va exercir com a primer conseller de seguretat nacional del president. Va caure aviat, als 24 dies, pel Russiagate.

Per dues vegades va mentir sota jurament a l’FBI sobre els seus contactes amb diplomàtic­s russos durant el període de transició després de la victòria de Trump el 2016.

Va ser l’únic càrrec d’aquesta Administra­ció que va reconèixer la seva culpa a conseqüènc­ia de la investigac­ió del fiscal especial Robert Mueller III sobre la interferèn­cia de Rússia en aquelles eleccions.

“És el meu gran honor anunciar que el general Michael T. Flynn ha estat perdonat”, va tuitejar Trump. “Felicitaci­ons al general i a la seva meravellos­a família, sé que tindreu un fantàstic dia d’Acció de Gràcies”, va afegir en relació amb la festa d’acció de gràcies, que se celebra aquest dijous. La clemència significa el final de quatre anys de disputa política i legal per la possible coordinaci­ó de la campanya Trump i el Kremlin. Els trumpistes veuen Flynn com a víctima de la revenja de l’administra­ció Obama. Mitjans conservado­rs i els advocats del militar retirat sostenen la teoria que l’FBI li va parar una trampa. El seu cas el citen com a part d’una àmplia campanya per desacredit­ar la investigac­ió russa.

Una de les advocades de Flynn és Sidney Powell, que ha estat apartada de la campanya Trump en la seva lluita judicial per anul·lar la voluntat de les urnes.

Powell és la difusora de la conspiraci­ó en la qual, des de la ultratomba, el dictador veneçolà Hugo Chávez, que va morir el 2013, ja va treballar per aquest presumpte robatori electoral perpetrat a Trump.

El president Trump va commutar a començamen­ts d’aquest 2020 la condemna a Roger Stone, un altre dels seus col·laboradors imputats per la investigac­ió de Mueller. Això va succeir una vegada que Trump va ser absolt de l’impeachmen­t (procés polític) per la majoria republican­a al Senat, que va bloquejar la gairebé totalitat de proves sol·licitades pels demòcrates. El president va afirmar llavors que Stone havia estat injustamen­t assenyalat en una caça de bruixes política.

Durant l’espera de la sentència, Flynn va voler fer marxa enrere en la seva confessió. El fiscal general, Bill Barr, va recomanar que es retiressin els càrrecs i va desqualifi­car la investigac­ió de l’FBI.

El jutge Emmet Sullivan no va estar d’acord a arxivar quest cas i va requerir que experts externs en l’afer donessin la seva opinió. Els advocats de Michael Flynn van plantejar una apel·lació d’emergència per rectificar aquesta mesura. L’agost passat, tot i això, el tribunal d’apel·lació va donar la raó al jutge. Però la darrera paraula és de Trump.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain