La Vanguardia (Català)

L’Aràbia Saudita envia la feminista Al Hathloul a un tribunal antiterror­ista

-

L’Aràbia Saudita va transferir ahir el cas de l’activista feminista Loujain al Hathloul a un tribunal antiterror­ista, va denunciar ahir la seva família a través de Twitter. Empresonad­a des de fa més de 900 dies, l’activista es va declarar en vaga de fam a finals d’octubre en protesta perquè no li permeten el contacte amb la seva família.

“Semblava feble, el seu cos tremolava descontrol­adament i la seva veu era feble”, va escriure en el seu compte de Twitter Lina al Hathloul, germana petita de l’activista. Malgrat la seva fragilitat física, la Loujain va llegir les quatre pàgines que portava escrites per a la seva defensa, segons va comptar la seva germana gran Alia. L’encausada va explicar que havia posat fi a la seva vaga de fam, al cap de dues setmanes, després que els guàrdies de la presó la sotmetessi­n a un dur assetjamen­t, despertant-la amb potents focus de llum cada dues hores per trencar-la anímicamen­t.

Hi havia certes esperances que l’Aràbia Saudita de Muhammad bin Salman afluixés la repressió ara que el seu gran aval a la Casa Blanca, Donald Trump, ha perdut les eleccions. La notícia va posar en evidència que, en tot cas, això no ocorrerà a curt termini.

De 31 anys, Al Hathloul va ser detinguda el maig del 2018 amb altres activistes feministes, paradoxalm­ent poques setmanes abans que s’aixequés la prohibició a les dones saudites de conduir, un dret pel qual feia anys que ella lluitava. Ahir va comparèixe­r davant el tribunal al costat de les també activistes Nasima al Sada i Samar Badawi, i la periodista Nouf Abdelaziz. Totes elles van ser detingudes en la mateixa onada d’arrestos llançada pel Govern saudita contra defensors dels drets humans.

L’Aràbia Saudita va crear el 2008 el tribunal penal especialit­zat en assumptes de terrorisme, un òrgan que, segons denuncien les oenagés, ha servit sobretot per processar dissidents polítics.

“Transferir Loujain al Hathloul a un tribunal de terrorisme no la converteix en terrorista –va assegurar Amnistia Internacio­nal–. Posa en evidència la brutalitat i la hipocresia de les autoritats saudites, que instrument­alitzen l’empoderame­nt femení per blanquejar la seva imatge mentre persegueix­en les activistes feministes amb càrrecs inventats”.

La repressió s’ha intensific­at des de l’arribada al poder en el 2017 del jove príncep hereu Muhammad bin Salman, fill de l’ancià rei Salman i considerat el veritable home fort del regne.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain