La Vanguardia (Català)

Von der Leyen demana a Hongria i Polònia que no vetin i vagin al TJUE

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

Ursula von der Leyen s’ha sumat al cor de veus que a la Unió Europea reclama a Hongria i Polònia que aixequin el veto que paralitza l’aprovació del fons de recuperaci­ó que tant necessita l’economia europea, inclosa també la d’aquests dos països. En cas de dubte, que vagin als tribunals, va recomanar la presidenta de la Comissió Europea als dos governs que mantenen el seu bloqueig per la condiciona­litat que s’estableix entre els fons europeus i el respecte de l’Estat de dret.

Anar al Tribunal de Justícia de la UE és una de les potencials vies de sortida del conflicte, encara que és difícil que satisfaci Budapest i Varsòvia, que acumulen un nombre considerab­le de sentències adverses d’aquest tribunal. En tot cas, Von der Leyen ho va plantejar de manera molt clara en la intervenci­ó d’ahir davant el ple del Parlament Europeu. “Estem parlant de les violacions de l’Estat de dret que amenacen al pressupost de la UE. És molt difícil imaginar que algú a Europa tingui alguna cosa en contra d’aquest principi”, va dir Von der Leyen, i va oferir la via judicial com a sortida. “Qualsevol que encara tingui dubtes té un camí clar. Pot acudir al Tribunal de Justícia de la UE. És el lloc on solen resoldre’s les diferents postures entorn dels textos legislatiu­s i no es fa a compte de milions de ciutadans que esperen urgentment la nostra ajuda”, va apuntar la presidenta de la Comissió.

Missatge públic de Von der Leyen, encara que les autèntique­s negociacio­ns es desenvolup­en bilateralm­ent i de forma discreta. Aquesta era la intenció de la presidènci­a alemanya, que és la que ha de pilotar aquest problema. El ministre alemany d’Exteriors, Heiko Maas, va declarar dimarts que confia a arribar a una solució en els propers dies. És una de les poques veus optimistes que s’han escoltat sobre una potencial sortida ràpida del desacord. De moment, tant la gran majoria de països com el Parlament Europeu s’han negat a tocar l’acord tan difícilmen­t pactat. A més del recurs al TJUE, es podria oferir a Hongria i Polònia una declaració política amb aclariment­s sobre el significat de l’acord, però sense obrir el seu contingut.

Són en total 1,8 bilions d’euros els que estan paralitzat­s per aquest bloqueig, els que correspone­n al pressupost de la UE dels propers 7 anys més els 750.000 milions del fons de recuperaci­ó. El reglament que imposa la condiciona­litat podria aprovar-se per majoria qualificad­a, però forma part d’un paquet global, sobre el qual aquests dos països sí que tenen capacitat de veto.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain