La Vanguardia (Català)

França i la ‘laïcitat falsejada’

- Director de l’Institut de Relacions Internacio­nals i Estratègiq­ues de París Traducció: Juan Gabriel López Guix Pascal Boniface

Després que Emmanuel Macron recordés, a l’homenatge a Samuel Paty, el seu suport a la publicació de les caricature­s de Mahoma pel setmanari Charlie Hebdo en nom de la llibertat d’expressió, el president turc Recep Tayyip Erdogan ha qüestionat la salut mental del president francès. Com a conseqüènc­ia d’això, París va cridar a consultes el seu ambaixador a Ankara. I Turquia, com altres països musulmans, va demanar un boicot als productes francesos.

Turquia i França formen part de la mateixa aliança, l’OTAN. No és habitual que uns països integrants de la mateixa aliança arribin a semblant nivell de tensió. Els motius per a la discòrdia entre París i Ankara són nombrosos, van des de Líbia o Síria fins a NagornoKar­abakh, passant per la Mediterràn­ia oriental. Tot i això, Erdogan acaba de creuar un llindar, en preocupar-se per la salut mental del president Macron. Ja no es tracta si més no d’una qüestió de llenguatge diplomàtic, sinó de simple cortesia. El respecte obligat a d’altres dirigents prohibeix aquest tipus de declaracio­ns.

Amb semblant actitud, Erdogan busca aparèixer com el millor protector dels musulmans, a Turquia i fora de les seves fronteres. Té un projecte que es diu “musulmà”. Fa poc va reconverti­r Santa Sofia en mesquita. Ara intenta aprofitar l’ocasió per demonitzar Macron, encara que sigui a costa de distorsion­ar les seves paraules i presentar-lo com un enemic de l’islam, del qual ell en seria el protector. Cal esmentar que ha estat molt menys violent en els seus atacs contra Xi Jinping a propòsit dels uigurs.

Alhora, ha posat en peu de guerra certs països musulmans propers a Turquia amb una campanya de boicot als productes francesos, per tal de sancionar França per una política presentada com fonamental­ment hostil a l’islam. Es tracta d’una campanya que ara per ara és limitada; té una repercussi­ó mediàtica molt forta, però una repercussi­ó econòmica o política relativame­nt feble.

La reacció d’Erdogan pot semblar excessiva i, en realitat, tendiria a desacredit­ar-lo, però representa de tota manera un risc: podria incitar alguns, reticents a permetre que el president turc s’emboliqui amb les robes que pretén adoptar, a superar-ne els posicionam­ents. Es tracta del clàssic risc d’escalada davant un tipus de reacció emocional. I, en semblant seqüència, com sabem, l’opinió pública s’inflama amb rapidesa. Aleshores, quina actitud ha d’adoptar davant Erdogan i el boicot? L’interès d’Emmanuel Macron no és reaccionar al mateix nivell que el seu homòleg turc. No exerceix el mateix paper que ell a l’escena internacio­nal. Sens dubte, ha de condemnar enèrgicame­nt l’ús d’aquests insults, que són del tot inacceptab­les, però sense recórrer per això al mateix tipus de procedir.

Pel que fa a la crida al boicot, convé redefinir el que suposa el discurs francès sobre la laïcitat. Les paraules d’Emmanuel Macron a propòsit de l’islam han estat deformades i caricaturi­tzades. S’hi han afegit les paraules de responsabl­es (o irresponsa­bles) polítics francesos que han enterbolit les nocions de l’islam, l’islamisme i els musulmans. Entre certs sectors d’opinió, hem assistit a una escalada de propostes l’objectiu de les quals consisteix a estigmatit­zar col·lectivamen­t els musulmans.

En vista d’això, cal adoptar un discurs pedagògic sobre la laïcitat, però també combatre la discrimina­ció contra els musulmans. Tal és, fins ara, el discurs del president francès sobre el tema, per més que alguns polítics vulguin portar-lo a un altre terreny.

No hi ha dubte que els nombrosos debats i excessos que hi ha a França i que cal qualificar de laïcitat falsejada tenen repercussi­ons a l’estranger. França tenia una imatge extremadam­ent positiva al món àrab i musulmà com a resultat de les polítiques de De Gaulle, Mitterrand, i després Chirac amb el seu rebuig de la guerra de l’Iraq. Gran part d’aquest capital s’ha erosionat, evaporat. Els debats irracional­s i violents, de vegades estigmatit­zadors, a propòsit dels musulmans, encara que no són la política oficial de França, tenen un ressò als països musulmans i també a la resta del món. L’agost del 2016, quan França es va incendiar al voltant de la qüestió del burquini, nombrosos ambaixador­s francesos van posar de manifest la commoció que aquest debat gairebé histèric havia suscitat a l’estranger.

El debat sobre l’afer es va crispar en el pla nacional i nacional i es va reflectir en la imatge de França a l’exterior. Hem de defensar i promoure la

veritable laïcitat, que és la protecció de tots, la llibertat de tots, i no l’estigmatit­zació d’una religió. S’ha de distingir de la laïcitat falsejada, que per a alguns només constituei­x un pretext, ja sigui per convicció (perquè no els agraden els musulmans), per oportunism­e (perquè pensen treure’n partit) o per por d’arriscar-se si van en la direcció contrària.

Erdogan ha estat molt més violent amb Macron, de qui n’ha qüestionat la salut mental, que amb Xi pels uigurs

Hem de defensar la ‘veritable’ laïcitat, que és la protecció i llibertat de tothom, i no l’estigmatit­zació d’una religió

 ?? MONIRUL ALAM / EFE ?? Manifestac­ió contra la França d’Emmanuel Macron el 13 de novembre a Dacca, Bangla Desh
MONIRUL ALAM / EFE Manifestac­ió contra la França d’Emmanuel Macron el 13 de novembre a Dacca, Bangla Desh

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain