La Vanguardia (Català)

Espanya i Itàlia reforcen l’aliança per fer de contrapès del nord a la UE

Sánchez i Conte demanen el desbloquei­g dels fons Covid i solidarita­t en immigració

- NEKANE D. HERMOSO

Espanya i Itàlia volen convertirs­e en el contrapès del sud d’Europa davant les polítiques dels socis europeus del nord i ahir van donar visibilita­t a aquesta aliança en una cimera celebrada al palau de l’Almudaina de Palma que va reunir els dos caps de Govern, Pedro Sánchez i Giuseppe Conte, i bona part de l’equip ministeria­l dels dos gabinets. Entre lloes d’un president a l’altre i paraules d’elogi i amistat –Conte va lloar “la disposició al diàleg, el tracte humà i la intel·ligència política” de Sánchez–, el missatge que es va transmetre a Mallorca va ser clar: Espanya i Itàlia sumen el 25% de la població europea i volen fer valer aquest pes en totes les negociacio­ns. “La gran lliçó que han de treure dos països que sempre s’han mirat de reüll és que no s’ha de competir quan la millor manera és col·laborar”, va dir Sánchez.

Aquesta declaració d’intencions es va concretar en un document conjunt que van firmar tots dos països, però sobretot en les manifestac­ions de Sánchez i Conte al final de la trobada. “És una cimera de concertaci­ó, d’acció i que reivindica el millor de la UE: que es compleixin els acords firmats al juliol”, va assenyalar el president del Govern espanyol amb referència a l’entesa sobre els fons europeus per reconstrui­r unes economies malmeses per la Covid-19.

Dos punts van centrar la confluènci­a d’interessos hispanoita­liana: el repartimen­t dels fons, ara amenaçats pel rebuig d’Hongria i Polònia, i la política d’immigració de la Unió Europea. Pel que fa als fons, Sánchez va remarcar que a Espanya s’ha obert “una enorme expectativ­a” i va confiar que Hongria i Polònia siguin conscients “de què suposa poder arribar a un acord” abans del 27 de desembre. Molest amb el fre que han anunciat aquests dos països, el president del Govern espanyol va arribar a proposar que s’elimini la possibilit­at de veto en el futur i reforçar el procés de presa de decisions per majories qualificad­es per fer un sistema més federal quan s’abordi l’ampliació de la Unió.

Pel que fa a la immigració, els dos països, juntament amb Grècia i Malta, han enviat una carta a la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen; al president del Consell, Charles Michel, i a la presidenta de torn de la UE, Angela Merkel, en què defensen que s’abordi com més aviat millor aquesta qüestió des de la perspectiv­a de la solidarita­t amb els països del sud en la distribuci­ó dels imrepartim­ent migrants. “És un fenomen multidimen­sional i alguns estats només veuen una perspectiv­a”, va assenyalar Sánchez, que va afegir que la UE ha de saber què fer amb éssers humans “que poden morir si no se’ls ajuda”.

El document aprovat pels dos gabinets assenyala que el nou Pacte sobre Migració i Asil “és un punt de partida constructi­u” que, si bé presenta elements “pragmàtics i realistes”, requereix molts ajustos “en matèria de solidarita­t i just de la responsabi­litat”. Per això es constata que cal continuar treballant en qüestions com els procedimen­ts fronterers, la reubicació, el tractament de les operacions de recerca i rescat, el patrocini dels retorns o la dimensió exterior.

En la reunió entre les dues delegacion­s es va comentar la possibilit­at d’establir protocols comuns a la Unió Europea per afrontar la mobilitat davant les festes de Nadal amb vista que es preveu el moviment d’estudiants d’Erasmus i de treballado­rs que tornen a casa. Quant a la mobilitat, Madrid i Roma van acordar sol·licitar tests en origen per poder recuperar el turisme a tots dos països amb garanties sanitàries en els viatges sense haver de recórrer a quarantene­s. Itàlia i Espanya són dos dels estats més afectats per la suspensió gairebé total de l’ activitat turística i volen que sigui una de les qüestions que es tinguin en compte a la Unió Europea.

Tots dos presidents i els seus gabinets van guardar un minut de silenci al pati del palau l’Almudaina, en commemorac­ió del dia contra la violència masclista, i tant Sánchez com Conte van subratllar el compromís dels seus respectius governs per combatre aquest flagell.

Madrid i Roma reclamen des de Mallorca fer tests en origen per afavorir la mobilitat turística

 ?? BORJA PUIG DE LA BELLACASA / REUTERS ?? El president Pedro Sánchez i el primer ministre italià, Giuseppe Conte, contemplen la vista sobre la badia de Palma des de l’Almudaina
BORJA PUIG DE LA BELLACASA / REUTERS El president Pedro Sánchez i el primer ministre italià, Giuseppe Conte, contemplen la vista sobre la badia de Palma des de l’Almudaina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain