La Vanguardia (Català)

Silvia Gil, primera dona al capdavant d’una comandànci­a de la Guàrdia Civil

- CARMEN DEL RIEGO

La història de Silvia Gil és una història de superació. Ha estat la primera dona en moltes coses, dins de la Guàrdia Civil. Ara, aquesta tinenta coronel, amb vocació feminista, tornarà a ser la primera, aquesta vegada al capdavant d’una comandànci­a.

És una nova fita en la carrera d’aquesta dona que als vuit anys ja volia ser guàrdia civil “per ajudar els altres”. Era la vuitena filla d’una família en què dos germans pertanyien al cos, malgrat que cap no va aconseguir arribar tan a dalt, tot i que reconeix que per a això ha hagut de triar entre la seva vida profession­al i la seva vida personal.

Gil, que estarà al capdavant de la comandànci­a de la Guàrdia Civil de Terol, ja havia estat la quarta dona tinenta coronel i la primera que havia superat el curs d’especialis­tes de muntanya. Fins a Terol arribarà des de Colòmbia, on era en comissió de serveis al destacamen­t de l’ONU.

Llicenciad­a en Dret i graduada en Ciències Jurídiques i de les Administra­cions Públiques, va ingressar a l’Acadèmia Militar de Saragossa el 1996, on, de 150, només 11 eren dones i d’elles només quatre guàrdies civils. Una cosa lògica tenint en compte que les proves físiques eren iguals per a homes i dones. Precisamen­t, recorda que a alguns professors de l’acadèmia “no els feia gaire gràcia” que hi hagués dones militars o guàrdies civils.

Va ser la primera cap d’un subsector, el de trànsit, i recorda quan arribava a una casa després d’un accident. Si hi arribava la Guàrdia Civil, ja se sap per què era. Ha tingut vuit destinacio­ns i missions a França, Israel i Cisjordàni­a.

Ateses les seves inquietuds feministes, va fer un màster en estudis de gènere i durant el seu pas pel gabinet de la direcció general va impulsar el pla d’igualtat de la Guàrdia Civil. Gil considera necessari que hi hagi dones que es converteix­in en referents, perquè altres dones puguin saber on poden arribar. Ella ja és un d’aquests referents.

 ?? ORIS GUARDIA CIVIL / EFE ?? La tinenta coronel Silvia Gil
ORIS GUARDIA CIVIL / EFE La tinenta coronel Silvia Gil

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain