La Vanguardia (Català)

Esbroncar o morir

- Imma Monsó

Pel que sembla, només hi ha dues maneres de comunicaci­ó política efectiva en aquest país: maquillar o esbroncar. Quan un polític diu “no hem sabut comunicar la idea” està dient que no l’ha sabut tunejar amb prou habilitat perquè el ciutadà se l’empassi. Aquesta modalitat és més pròpia de l’esquerra. Esclar que la dreta també utilitza la disfressa i el maquillatg­e per colar la mentida de torn, però la seva especialit­at és esbroncar. I esclar que l’esquerra fa servir l’esbroncada de tant en tant, però en general sent més inclinació a dissimular: les bronquines de l’esquerra no tenen la rotunditat vigorosa de les esbroncade­s fatxes.

Els integrants d’aquesta dreta, hereva del franquisme i nostàlgica de Millán-Astray, se senten permanentm­ent provocats. Provocats pels catalans i pels bascos perquè ho som. Pels andalusos, valencians o gallecs que no són del seu rotllo perquè no ho són; provocats perquè van perdre les eleccions; provocats perquè ETA va deixar de matar i això els excita. Provocats perquè tenen al davant un Govern de coalició que qualifique­n d’il·legítim, de “colpista”, fins i tot de “terrorista”, només perquè no els agrada cap dels coalitzats. Provocats perquè aquest Govern vol canviar la llei d’Educació amb majoria parlamentà­ria i derogar una llei tan desgraciad­a, tan poc consensuad­a com va ser la llei Wert. Provocats perquè els escandalit­za que una força política legal com Bildu voti a favor d’uns pressupost­os generals que en aquest moment són de vital importànci­a.

En l’origen d’aquesta passió per buscar brega hi ha un pensament antipolíti­c i antidemocr­àtic que es pot resumir en: “Si no mano, esbronco” (el correlat històric seria: “I si no puc esbroncar, que mani un militar”). Ara que no manen, l’excés de crispació, que en petites dosis pot ser divertida, cansa enormement la ciutadania. Tanta brega no deixa veure el bosc i la mirada del “ciutadà mitjà” (el que no té temps per llegir articles llargs o anar a les fonts o llegir cada punt de cada llei) s’enterbolei­x tant que no li queda més remei que creure’s el que diu el candidat que més crida o el que més dissimula. Els candidats ho saben i, en conseqüènc­ia, criden i dissimulen pels descosits, o alternen les dues coses, o les fan al mateix temps. Un emblema just per representa­r candidats i votants en aquesta democràcia: la serp que es mossega la cua i se n’alimenta. I creix, creix sense fi. Però és un creixement monstruós, tancat sobre ell mateix, sense cap capacitat d’evolució.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain