La Vanguardia (Català)

“A l’UCI encara no veiem la riba”

Els 20 pacients molt greus de Bellvitge fa setmanes que hi són, alguns en circulació extracorpò­ria

- ANA MACPHERSON

A l’hospital de Bellvitge se senten privilegia­ts per haver pogut obrir la nova UCI i mantenir la vella en marxa per als malalts de Covid-19. Així, mentre intenten que entre 20 i 30 pacients gravíssims sobrevisqu­in i puguin respirar per ells mateixos, a l’altra UCI s’atenen pancreatit­is, síndromes impronunci­ables i set trasplanta­ments de fetge la setmana passada.

Malgrat que són conscients d’aquesta sort, l’UCI de Covid mostra el més dur d’aquesta epidèmia que de vegades sembla que només porti un problema de mascaretes i distància a les terrasses dels bars. Entre els 20 pacients que ahir omplien els llits (hi ha 32 places), n’hi havia alguns de menys de 50 anys. La majoria estaven de bocaterros­a, perquè així l’aire els entra més bé als pulmons, afectats. Set estaven connectats a una ECMO, una miraculosa màquina de circulació extracorpò­ria que oxigena la sang del pacient i l’hi torna respirada. La gran majoria tenen un respirador, “i a molts no només els hem de sedar durant setmanes, sinó que també els hem de paralitzar, perquè la màquina respiri totalment per ells”, afegeix el responsabl­e del servei, Rafael Máñez.

A part de la infecció i la impossibil­itat de respirar per ells mateixos, no tenen gaires factors en comú. “L’obesitat és el risc més freqüent”. Però tots sortiran d’allà sense saber tocar un timbre i sense pensar a caminar en setmanes.

“Vacances per Nadal? Intentarem que es pugui agafar algun dia per sumar-lo als dies festius, a veure. Esclar que estan esgotats. Hem mantingut l’hospital a un 100% d’activitat malgrat la Covid-19. I continuem remant. Però encara no veiem la riba”, diu el subdirecto­r, Javier Tapia.

Estan esperançat­s veient que, en lloc dels 140 pacients Covid dels pitjors dies d’aquesta onada, o els 113 de tot just la setmana passa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain