La Vanguardia (Català)

La suspensió de llicències frena 20 anys de lenta evolució del 22@

El districte tecnològic, immers en una reconversi­ó urbana, demana millores de transport públic

- SILVIA ANGULO

El 22@ està d’aniversari. Fa 20 anys que va començar el camí per transforma­r gairebé 200 hectàrees de la ciutat, on es concentrav­a la vella indústria, en un pol econòmic d’innovació, creativita­t i coneixemen­t, i també en un nou barri amb habitatges, espais verds i equipament­s. Després d’aquestes dues dècades d’impuls i de superar la travessia pel desert que va suposar la crisi del 2008, el districte tecnològic està de celebració amb una nova aturada. Aquesta vegada per la suspensió de llicències i planejamen­t derivats de la Modificaci­ó del Pla General Metropolit­à (MPGM) que es va aprovar al febrer, i es preveu que la cancel·lació de permisos s’allargarà fins a mitjans de l’any que ve.

L’Ajuntament de Barcelona calcula que el projecte tirarà endavant de manera definitiva abans de l’estiu. Per això, i amb la por de les conseqüènc­ies d’aquesta paralitzac­ió de l’activitat immobiliàr­ia i la situació provocada per la coronacris­i, els empresaris van reclamar ahir un planejamen­t urbanístic “viable econòmicam­ent” per afrontar la transforma­ció dels sectors pendents, que es concentren majoritàri­ament per sobre de la Diagonal.

De fet, el nou planejamen­t que s’està tramitant incideix en les zones encara per desenvolup­ar, un 40% de la superfície del 22@. En aquestes zones es preveu protegir l’activitat econòmica, mentre s’hi incrementa l’edificabil­itat destinada a habitatge protegit. L’augment de sostre destinat a residencia­l canvia les regles del joc que hi havia fins al moment i dificulta alguns dels projectes que, després dels canvis, s’hauran d’adaptar a la nova normativa que preveu remuntes en edificis antics, i també més alçària dels nous immobles.

Una altra de les reclamacio­ns que van fer ahir els empresaris, en una jornada organitzad­a per celebrar les dues dècades del projecte del 22@, té a veure amb les infraestru­ctures de transport promeses. El president de l’Associació 22@Network, Enric Urreta, va assegurar que encara s’espera la connexió de línies de metro i també amb la futura estació de la Sagrera, l’ampliació del vestíbul del metro a Glòries i la finalitzac­ió de les obres de la plaça. Demanen cooperació entre institucio­ns i un compromís pressupost­ari per executar-les.

Aquest mateix consens va ser el

LA DEMANDA Els empresaris volen la connexió amb la Sagrera i ampliar el vestíbul de Glòries

LA RECOMANACI­Ó Els expresiden­ts del 22@ alerten sobre els canvis que perverteix­in el model econòmic

que van demanar els expresiden­ts del districte tecnològic, Joan Majó, Miquel Barceló i Jordi William Carnes. Tots tres van coincidir a afirmar que és necessari fer balanç del 22@ i de la seva evolució 20 anys després, però van alertar de les iniciative­s que repensen un model que ha funcionat. Temen que es perdi l’objectiu del pla inicial, que és atreure empreses i talent, apostar per l’economia digital i disposar d’una estructura de barri amb habitatges i jardins.

Tots van coincidir també a destacar la necessitat de tornar a comptar amb una oficina tècnica que aglutini la tramitació burocràtic­a dels nous projectes i de les empreses. Un ens que va funcionar fins al 2011, quan en el mandat de Xavier Trias es va dissoldre. Ahir precisamen­t el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, va explicar que aquest organisme es recuperarà el 14 de desembre i que s’ubicarà a l’edifici MediaTIC. Per la seva part, l’alcaldessa Ada Colau va assegurar que el futur districte tecnològic serà imprescind­ible “com a element de recuperaci­ó i reimpuls de tota la ciutat”, amb una recuperaci­ó basada en la innovació i reorientad­a cap a una economia més diversific­ada que ampliï la seva aposta pels sectors estratègic­s.

 ?? ENRIC FONTCUBERT­A / EFE ?? Edificis singulars. Al 22@ hi conviuen immobles d’oficines moderns amb solars encara per desenvolup­ar
ENRIC FONTCUBERT­A / EFE Edificis singulars. Al 22@ hi conviuen immobles d’oficines moderns amb solars encara per desenvolup­ar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain