La Vanguardia (Català)

Sobrecàrre­ga de trànsit els dijous a la tarda pel tancament perimetral

- ÓSCAR MUÑOZ

Les últimes restriccio­ns de mobilitat imposades per frenar la propagació de la Covid-19 han trastocat el trànsit a les principals vies d’entrada i de sortida de Barcelona. La prohibició de sortir del terme municipal on es resideix des de les sis del matí dels divendres fins a la mateixa hora dels dilluns –excepte per causes de força major, com anar a treballar–, vigent l’últim mes i que en la desescalad­a iniciada aquesta setmana continua aplicant-se, ha sobrecarre­gat les tardes dels dijous. Un fenomen que se suma a altres problemes que pateix l’interior de la ciutat a conseqüènc­ia de diverses obres en curs (Diagonal, Aragó...) i que està tensat sobre manera moltes vies del centre.

Per contra, el tancament perimetral ha provocat una important caiguda de la circulació les tardes dels divendres, que abans de la posada en marxa d’aquestes mesures –i més encara abans de l’arribada del virus i els confinamen­ts– era molt complicada.

Les dades de trànsit de l’àrea de Mobilitat de l’Ajuntament a què ha tingut accés La Vanguardia mostren un increment important dels fluxos a la Diagonal, la Meridiana i la Gran Via entre les tres de la tarda i les nou del vespre dels dijous. I es registra tant de sortida com d’entrada en proporcion­s similars si es compara amb la mitjana de circulació registrada del dilluns al dimecres. Així, no queda clar que hi estigui havent un èxode important de cap de setmana de la ciutat a altres poblacions catalanes, avançat a la tarda del dijous, que és quan la norma ho permet. El repunt podria obeir més als canvis de mobilitat associats amb l’àmbit laboral, per exemple, que els divendres hi hagi més teletrebal­l o que en moltes empreses els divendres a la tarda no es treballi.

El que sí que queda clar és que les mesures anti-Covid sobre la mobilitat que s’estan aplicant han aclarit les principals vies d’entrada i de sortida de Barcelona els divendres. S’esperava. Abans

Diagonal, Gran Via i Meridiana pateixen forts increments tant de sortida com d’entrada, i els divendres, descensos

d’aquestes restriccio­ns, als moviments per motiu laboral s’hi sumaven les sortides de cap de setmana, i ara aquestes últimes han desaparegu­t.

En comparació amb la mitjana del dilluns al dimecres, el trànsit ha crescut els dijous a la tarda un 14,3% a la Diagonal, a l’altura de Zona Università­ria; un 9,5% a la Gran Via, a la plaça Cerdà, i un 15,6% a la Meridiana (Can Dragó). Cas especial és la Gran Via, a l’altura de Marina, on ha descendit un 6,2% a causa de l’elevada congestió que es registra en aquest punt

–és molt a prop de les Glòries, en obres– i que disminueix el volum de vehicles que hi passen en aquest sentit.

D’entrada a la ciutat, els augments també són significat­ius les tardes dels dijous a les mateixes vies: un 13,1% a la Diagonal, a l’altura de Zona Università­ria; un 10,7% a Gran Via, al punt de la plaça Cerdà, i un 8,4% a Marina, així com un 7,8% a la Meridiana (Can Dragó).

La realitat dels divendres és completame­nt diferent. La retallada del trànsit a les tardes a la Diagonal (Zona Università­ria) respecte a la mitjana del dilluns al dimecres és d’un 21,8% de sortida i un 32,1% d’entrada. A la Gran Via, a l’altura de la plaça Cerdà, d’un 15,4% tant d’entrada com de sortida. El descens a la mateixa avinguda, a la confluènci­a amb Marina, és d’un 4,9% de sortida i d’un 10,1% d’entrada. I a la Meridiana (Can Dragó), d’un 25,2% i un 25%, respectiva­ment.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain