La Vanguardia (Català)

Amb la narcoporqu­eria fins al coll

Veïns del narcoedifi­ci del Raval netegen el seu pati per la passivitat de l’Ajuntament i del propietari

- LUIS BENVENUTY

Veïns de dues finques limítrofes amb el narcoedifi­ci del número 14 del carrer Príncep de Viana, del barri del Raval, van contractar aquest cap de setmana una empresa de neteja, van ajudar tres obrers a saltar el mur que separa els celoberts dels tres immobles i van retirar més de 170 quilos de residus pudents, principalm­ent excrements, i també tres metre cúbics de runa, llaunes de cerveses, xeringues ensangonad­es... La passivitat de l’Ajuntament i del fons d’inversions propietari no va deixar cap altre remei a les comunitats del 15 de Cendra i del 5 de Requesens.

“Feia molt que aquest pati ens portava problemes –expliquen els veïns–. Alguns ocupes saltaven els murs que el divideixen i intentaven robar a casa nostra. Una vegada el gosset d’una veïna en va estar mossegant un fins que va arribar la policia... I des que els van tallar la llum i l’aigua, fa uns quants mesos, ho tiren tot per les finestres. A l’estiu la situació era horrible: mosquits, rates grimpadore­s, una fetor espantosa... Estava convençut que hi havien llançat un cadàver! Hi ha mort tanta gent... Però què podíem fer? No és la nostra propietat. Fa mesos que demanem ajuda a l’Ajuntament”.

Una veïna va adoptar un gat, un altre va posar una malla que li va costar més de mil euros –per frenar les rates–, un tercer veí va enviar reclamacio­ns al Consistori el 12 i el 26 d’agost, i també el 7 de setembre, per donar compte del greu problema sanitari. També van intentar contactar amb el fons d’inversions que poc abans de l’estiu va comprar a un banc aquest narcoedifi­ci. Parlem d’un dels fons més grans del planeta. La compra d’aquest immoble es va emmarcar en una operació immobiliàr­ia de moltíssims edificis i una barbaritat de milions d’euros. La veritat és que trobar un interlocut­or en aquest tipus d’entitats sol ser una experiènci­a frustrant.

Aquí hi va morir gent víctima de sobredosi, del coronaviru­s, de diverses punyalades... Fa anys que aquest immoble està a la deriva. Entre els seus habitants figuren delinqüent­s i gent que necessita molta ajuda. Només se’ls ha de mirar als ulls mentre omplen les garrafes a la font pública de Manso. Som a una illa del mercat de Sant Antoni. Fa poc l’alcaldessa Ada Colau i els regidors d’Habitatge i de Ciutat Vella, Lucía Martín i Jordi Rabassa, van anar al narcoedifi­ci per denunciar com els fons es desentenen de les seves propietats. La visita institucio­nal va decebre molts veïns de Cendra i Requesens. Se’n van assabentar quan els polítics ja havien marxat. La veritat és que confiaven que els polítics s’interesses­sin més pels seus problemes.

Així que al final, malgrat les controvèrs­ies que sempre afloren a les reunions d’escala, les dues comunitats van optar per agafar el bou per les banyes. El problema era com es podien treure les deixalles del pati del narcoedifi­ci. Per sort, una aula de solfeig de l’escola Taller de Músics, que també està farta del narcoedifi­ci, disposa d’una finestra ideal, i en Carlos, l’encarregat de mantenimen­t de l’escola, es va oferir a coordinar l’operació durant tot un cap de setmana. La primera fase de la desratitza­ció va costar 385 euros –d’aquí uns quants dies es farà la segona, que costarà el mateix–, i l’operació retirada de deixalles, 1.133 euros més.

“De tota manera, continuen tirant les deixalles per les finestres –segueixen els veïns–, i ja es torna a sentir la fetor. La nostra operació de neteja va ser una solució d’emergència. El problema persisteix... Reclamarem les despeses a la propietat, però també volem que l’Ajuntament entengui que en aquest carrer tenim un problema de salubritat i de convivènci­a; que compri l’edifici i el dediqui a habitatges socials, que faci alguna cosa...”.

Fonts municipals van assenyalar ahir que l’Ajuntament està disposat a assumir de manera subsidiàri­a aquestes tasques de neteja, i que ja fa prop de tres anys que tramita expedients d’inspecció, tapiant dependènci­es de la finca a fi que no siguin reocupades i, sobretot, intentant fer entendre als successius propietari­s que són els responsabl­es del que hi passa. “En aquests moments estem negociant amb ells perquè reparin el mal que s’ha fet al barri. Volem que rehabiliti­n els pisos i els cedeixen a la borsa d’habitatge social”.

El 14 de Príncep de Viana fa anys que està a la deriva, amargant la vida de tots els que viuen al voltant

 ?? . ?? Un moment de l’operació de neteja
. Un moment de l’operació de neteja
 ?? . ?? Els obrers es van emportar una vintena de bosses
. Els obrers es van emportar una vintena de bosses
 ?? . ?? L’escola Taller de Músics va facilitar l’accés al pati
. L’escola Taller de Músics va facilitar l’accés al pati

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain