La Vanguardia (Català)

Sant Joan de Déu elabora neules solidàries

La compra d’aquests dolços nadalencs significar­à ajudar persones vulnerable­s ateses per aquesta institució

- JOSE POLO

“Desitjo que tothom tingui un habitatge digne”, escriu en Rafa, una persona sense llar. “Desitjo que ningú no tingui càncer mai més”, relata la Judit, una nena de deu anys hospitalit­zada. “Desitjo que totes les persones tinguem les mateixes oportunita­ts”, anota en Mamadou, un migrant. Aquests són alguns dels missatges que s’inclouen dins de les neules de l’Obra Social de Sant Joan de Déu, la nova iniciativa solidària d’aquesta institució amb més de 500 anys d’història que disposa de 400 centres repartits en 55 països per atendre les persones més fràgils de la societat.

Cada neula té un missatge escrit a mà per un dels atesos, des de nens residents en un hospital fins a persones sense llar, dependents o amb un problema de salut mental, per exemple. Allà comparteix­en la seva situació i expressen els seus desitjos en un Nadal tan complex. D’aquesta manera se’ls dona veu, però la iniciativa té més vessants socials. Amb la seva compra s’ajuda que Sant Joan de Déu pugui continuar fent la seva tasca, però a més les neules amaguen a l’interior un paper en blanc. Serà allà on els que comprin aquest dolç de Nadal podran escriure el seu desig o missatge. L’objectiu és crear ponts entre realitats que poden ser molt diferents, i generar empatia i convidar a la reflexió col·lectiva en les sobretaule­s nadalenque­s.

“En un any tan complicat volíem que les persones que atenem fossin protagonis­tes de la campanya de Nadal”, explica

Oriol Bota, director de l’Obra Social de Sant Joan de Déu. “Entenem tots els desitjos, però hi ha certs col·lectius que viuen situacions de vulnerabil­itat i que necessiten aquesta solidarita­t”, afegeix. “Els desitjos es concentren en il·lusions, superacion­s, reptes... tots en tenim, però els de les persones que atenem tenen un valor social molt important, perquè dibuixen realitats que sovint són silenciade­s”, sentencia Bota. Amb aquesta acció es vol generar empatia i acostar les vides d’aquestes persones a la societat. D’aquesta manera es compleix un dels objectius de la institució, que és la sensibilit­zació donant a conèixer realitats que ens envolten.

La Vanguardia apadrina aquesta iniciativa solidària fentne d’altaveu. A més a més, les neules es poden comprar per mitjà del web d’Entrades de Vanguardia. D’altra banda, també es poden adquirir a la botiga solidària en línia de Sant Joan de Déu, al Corte Inglés i a les botigues d’Ametller Origen.

Les neules són tan artesanals com els missatges que inclouen. No n’hi ha dues d’iguals; cada capsa en conté onze fetes a mà a l’obrador El Rosal de l’associació Alba, que es dedica a la inserció laboral de les persones amb discapacit­at i risc d’exclusió social. “Les neules són el nostre viatge, la nostra ampolla perquè els desitjos arribin a tot arreu”, descriu Bota. “Ens agrada pensar que al voltant d’aquestes neules moltes persones s’asseuran a taula i al seu costat també s’hi asseuen diferents realitats i persones”, afirma. “Treballem per un món millor i creiem que tots tenim poder transforma­dor i la solidarita­t és un dels millors camins”, remata el director de l’Obra Social de Sant Joan de Déu.

‘La Vanguardia’ contribuei­x a aquesta iniciativa solidària fent-ne d’altaveu

 ?? XAVI JURIO ?? Usuaris del centre residencia­l Hort de la Vila, dels serveis socials de Sant Joan de Déu
XAVI JURIO Usuaris del centre residencia­l Hort de la Vila, dels serveis socials de Sant Joan de Déu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain