La Vanguardia (Català)

Mossos i policia vigilaran que les terrasses compleixin

El pla de Nadal es decidirà dimecres vinent

- ALBERT MOLINS CELESTE LÓPEZ

El Departamen­t d’Interior, mitjançant el Procicat, va emetre ahir un comunicat en què explica que els Mossos i les policies locals reforçaran els controls en bars i restaurant­s, sobre tot a les terrasses, per vetllar pel compliment de les mesures referents a la distància de seguretat, l’aforament i la ventilació, entre d’altres.

Tant els Mossos com els policies locals faran dispositiu­s especials de patrullatg­e i control, amb una voluntat didàctica i de sensibilit­zació, però sancionant les actuacions que vagin en contra de les mesures que dilluns van entrar en vigor.

En aquest context, el Procicat recorda als ajuntament­s que han d’assegurar el compliment d’aquestes mesures, necessàrie­s per mantenir la reobertura en aquesta fase, i per això va informar ahir tots els consistori­s catalans d’aquest nou pla i de les mesures que conté.

Segons Protecció Civil, aquesta actualitza­ció del pla de mesures per a l’hostaleria s’ha fet amb la participac­ió de la direcció general de Comerç, que ha estat l’encarregad­a de traslladar-la al gremi de la restauraci­ó. Al document es recorda, per exemple, que el màxim de persones per taula és de quatre, i que han d’estar separades entre elles per 1 metre. Per aquesta raó Protecció Civil diu que les dimensions de les taules han de

CAUTELA Les comunitats, conscients que el Nadal pot ser la porta a la tercera onada

NADAL DIFERENT Les autonomies poden decidir les mesures, tot i que Illa espera el consens

permetre aquesta separació entre els que estiguin asseguts en una mateixa taula, i, en cas que no fos possible, estableix que cal unir diverses taules perquè hi hagi aquesta separació.

D’altra banda, també es donen instruccio­ns més precises sobre com han de ser els tancaments de les terrasses, que sempre hauran de deixar dos laterals oberts per assegurar una ventilació correcta. Es prohibeixe­n expressame­nt les terrasses tancades pels quatre costats.

En termes generals, les comunitats autònomes estan d’acord amb el plantejame­nt del Ministeri de Sanitat sobre les mesures que cal adoptar de cara al Nadal. Cautela, cautela i més cautela, perquè tots els responsabl­es autonòmics són conscients que si les decisions no són les correctes el Nadal és la porta de la tercera onada d’aquesta pandèmia llarga i anguniosa.

Ho van indicar fonts autonòmiqu­es que reconeixen, tot i això, que hi ha diferèncie­s de criteris però que no van ser discutides al si del Consell Interterri­torial de Salut celebrat ahir a la tarda. Cada conseller autonòmic va arribar amb el seu pla sota el braç i el ministre Illa amb el seu, però amb prou feines es va discutir, en espera que la proposta de Sanitat sigui definitiva la setmana que ve. Això sí, les comunitats, especialme­nt el País Basc, van retreure al ministre la filtració a la premsa de l’esborrany sense que les comunitats n’haguessin estat informades. Tots els altres consellers es van afegir a aquesta crítica, segons fonts pròximes al Consell.

L’única que sí que va voler parlar del Nadal va ser Madrid, que ahir al matí va presentar el seu pla i el volia debatre sol·licitant ampliar les reunions familiars i socials a un màxim de deu persones els dies 24, 25 i 31 de desembre i 1 i 6 de gener –des del Govern central es planteja un màxim de sis–, mentre que per la Nit de Nadal i nit de Cap d’Any suggereix reduir el toc de queda de 1.30 a 6.00 hores.

El Consell Interterri­torial es va citar per a la setmana que ve per adoptar les mesures definitive­s relatives al Nadal, per bé que el ministre va deixar clar que impera l’estat d’alarma, que permet a les comunitats, en funció de la seva situació epidemiolò­gica particular, adoptar les mesures que considerin. Amb tot, espera que hi hagi consens.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Les terrasses han de tenir com a mínim dos costats lliures per assegurar la ventilació
MANÉ ESPINOSA Les terrasses han de tenir com a mínim dos costats lliures per assegurar la ventilació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain