La Vanguardia (Català)

Els graus no garanteixe­n prou coneixemen­t d’anglès

Un 30% dels llicenciat­s en humanitats no treballen en qualitat d’universita­ris

- CARINA FARRERAS

Tres anys després de deixar els estudis, els universita­ris valoren amb un notable la formació rebuda a la universita­t, però suspenen clarament en un aspecte: la formació que van rebre d’anglès. Encara avui s’arrossega la falta de competènci­es en llengües estrangere­s des de l’escola fins a la universita­t. Així, els profession­als consideren que el nivell adquirit és insuficien­t per als requisits de la feina que han de dur a terme. Aquest és un dels resultats de l’Enquesta d’inserció laboral 2020 elaborada per l’AQU durant el primer trimestre i presentada ahir pel seu director, Martí Casadesús. Hi van respondre 26.241 persones.

Així, els profession­als que van acabar els estudis de grau el curs 2015-2016, dels quals 9 de cada 10 treballen, consideren que tenen un nivell d’anglès de 3,9, quan creuen que necessitar­ien un 5,7. En màster, d’una escala de 0 a 10, els enquestats responen que tenen un domini de 3, quan la feina exigeix un 4,5.

Amb tot, en general els universita­ris estan molt satisfets amb la majoria de competènci­es adquirides en el seu pas per la universita­t, incloent-hi les pràctiques, que en anys passats acostumave­n a suspendre. De fet, tres de cada quatre repetirien el grau que va fer.

Altres àrees que cal millorar per part de la universita­t reflectide­s en aquesta enquesta són el lideratge, la informàtic­a i la presa de decisions. En canvi, puntuen per sobre del necessari la formació teòrica.

Aquest estudi torna a remarcar que els universita­ris parteixen d’una situació més avantatjos­a respecte als seus congèneres. Com més formació, més ocupació, menys atur, més bones feines i de més qualitat. Així, un 90% de mitjana estan ocupats, un 75% tenen funcions de la seva titulació (en humanitats, un 58%), més de la meitat tenen contracte indefinit i guanyen més de 2.000 euros bruts al mes.

El grau de correlació entre els estudis i les funcions que fan a la feina varien en funció de l’àmbit de coneixemen­t. Un 85% dels sanitaris treballen en allò que ha estudiat i un 16% tenen llocs de treball de categoria d’universita­ri. En canvi, un 46% dels que van estudiar humanitats no estan ocupats en la sortida laboral esperada, i un 30% ni tan sols treballen en qualitat d’universita­ris.

Un 92% dels que van fer un màstida ter treballen i un 62% en funcions específiqu­es per a la seva titulació, una dada que ha augmentat 10 punts des del 2014. Tanmateix, sorprèn la baixa relació entre uns estudis específics i la feina que ocupen. Per exemple, que un 45% dels que van estudiar un màster en infermeria i salut no estiguin treballant en aquesta especialit­at.

Malgrat la satisfacci­ó general de la formació rebuda, hi ha un 27% que no repetirien perquè o bé els ha resultat frustrant no trobar una sorlaboral conforme a la seva professió o troben inadequat el disseny de la carrera. Entre els més crítics, els que es van titular en enginyeria de construcci­ó, turisme, filologia estrangera i esport i nutrició.

El secretari d’Universita­ts, Xavier Grau, que va participar en el debat posterior a la presentaci­ó de l’estudi, va subratllar la millora de la qualitat els últims anys (millors que edicions anteriors) i la reducció de l’abandoname­nt. No obstant això, va destacar la necessitat de redefinir el sistema universita­ri i especialit­zar campus amb vocació investigad­ora i d’altres amb caràcter docent, com es planteja en altres països.

Es torna a constatar que com més formació, més ocupació, menys atur, més bones feines, de més qualitat i més sou

El secretari d’Universita­ts advoca per especialit­zar els campus per la docència o investigac­ió

L’enquesta es va elaborar durant el primer trimestre del 2020, abans de la crisi sanitària i econòmica provocada per la pandèmia. En aquest sentit, l’estudi elabora les dades recollides per Indescat i projecta l’impacte laboral negatiu del grup enquestat. L’afiliació a la Seguretat Social baixa de mitjana un 2,4%, d’un 75,4%, el març del 2020, a un 73% a l’octubre, i la caiguda és més aguda en feines de ciències socials (2,8%). “Si algú ha de perdre la feina”, va indicar Joan Corominas, president del Consell Social de la UB, “no seran aquests graduats”, que estan més preparats que els de formacions inferiors o els de la seva mateixa titulació de més edat.

Entre els que van estudiar un m+aster, entre 6 i 7 de cada 10 expressen que han millorat la retribució, la categoria laboral o que han canviat a una feina millor. El màster s’ha tornat imprescind­ible per progressar, segons la investigad­ora social de la UAB Helena Troyano, i com que és més car i no disposa d’ajuts econòmics com els graus, cal actuar per no augmentar les fractures socials.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Classes pràctiques al laboratori per a estudiants de la UAB
XAVIER CERVERA Classes pràctiques al laboratori per a estudiants de la UAB

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain