La Vanguardia (Català)

Els viatges espacials escurcen els extrems dels cromosomes

La radiació i l’absència de gravetat són els grans perills per a la salut

- LEYRE FLAMARIQUE

Passar mesos a l’espai sens dubte afecta l’organisme. Una col·lecció d’articles publicats ahir en diverses revistes del grup Cell revela els efectes dels viatges espacials, en el que suposa el conjunt de dades més gran fins ara sobre aquesta qüestió.

Els nous estudis mostren una sèrie de canvis recurrents en l’àmbit cel·lular i molecular útils com a marcadors per a problemes de salut que puguin patir els astronaute­s. Per exemple, alteracion­s als extrems dels cromosomes que podrien explicar problemes cardiovasc­ulars.

“Ara sabem què cal buscar o tenir en compte en els futurs astronaute­s en missions de llarga durada. També sabem que, malgrat que existeixen tendències generals, hi ha diferèncie­s individual­s en les respostes. Per tant, és important monitorar els astronaute­s de manera individual”, explica per correu electrònic Susan M. Bailey, professora a la Universita­t Estatal de Colorado (EUA) i autora d’alguns dels articles publicats ahir.

I és que a mesura que les fronteres en l’exploració s’expandeixe­n cap als horitzons marcians, resulta crucial comprendre com les persones es poden veure afectades per l’entorn espacial. Dos dels principals perills per a la salut dels trajectes lluny de la Terra són la radiació i la micrograve­tat. En aquests aspectes han posat el focus les investigac­ions, que han estudiat els seus efectes tant en astronaute­s com en models animals. L’elevat estrès oxidatiu suposa una de les principals respostes del cos a l’espai i pot desencaden­ar danys a l’ADN. Aquest factor sorgeix quan la quantitat de radicals lliures, molècules que es produeixen contínuame­nt al nostre organisme com a resultat de l’activitat de les cèl·lules, supera les capacitats antioxidan­ts naturals de les mateixes cèl·lules.

“En l’entorn de la radiació espacial, les exposicion­s cròniques i inevitable­s estarien associades amb l’estrès oxidatiu crònic”, diu Bailey. En el terreny fisiològic, l’estrès oxidatiu contribuei­x a desregulac­ions en els sistema cardiovasc­ular, immunològi­c i neurològic, a més de problemes metabòlics.

Els telòmers, regions d’ADN a l’extrem dels nostres cromosomes, són molt susceptibl­es al dany oxidatiu. El famós experiment de la NASA dels bessons astronaute­s Scott i Mark Kelly ja va revelar, entre altres coses, que aquests es modifiquen després de passar un cert temps en l’espai.

Les noves observacio­ns han trobat telòmers més llargs en les persones durant els vols espacials, com també un escurçamen­t ràpid quan tornen a la Terra. “En general, [els astronaute­s] van acabar amb telòmers més curts dels que tenien al principi”, diu Bailey.

Tant els telòmers curts com els llargs estan associats amb un risc més elevat de malaltia, explica la investigad­ora. Els telòmers curts es relacionen amb l’envellimen­t accelerat i patologies degenerati­ves associades, com ara malalties cardiovasc­ulars. Els més llargs, per bé que generalmen­t són sinònim de longevitat, també estan relacionat­s amb el càncer, ja que provoquen que les cèl·lules mutades visquin més temps.

Bailey afegeix que el coneixemen­t sobre els nous biomarcado­rs, a més d’altres alteracion­s en l’ADN, també poden beneficiar els que som a la Terra. “A tots ens preocupa envellir o tenir mala salut”, apunta l’autora.

El coneixemen­t sobre els nous biomarcado­rs també pot beneficiar la medicina en general

 ?? NASA ?? La Lluna i Mart suposen els futurs objectius d’exploració espacial
NASA La Lluna i Mart suposen els futurs objectius d’exploració espacial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain