La Vanguardia (Català)

Les oenagés demanen a la CE el veto als productes que causin desforesta­ció

- ANTONIO CERRILLO

La creació d’hisendes i granges en detriment dels boscos als països en desenvolup­ament té moltes vegades com a finalitat explotar terres amb cultius destinades a l’abastament alimentari als mercats europeus. Per això, més d’un milió de persones han reclamat a la Comissió Europea que promulgui una legislació per mantenir fora del mercat europeu els productes de consum importats (aliments, llavors per a pinsos, carn...) vinculats a la desforesta­ció (al Brasil, Indonèsia...) o a la destrucció d’ecosisteme­s.

Més de 140 organitzac­ions participen en aquesta campanya, que vol visualitza­r de quina manera el consum a Europa no és aliè a la destrucció dels boscos o al dany ecològic en ecosisteme­s naturals. Organitzac­ions com WWF, Greenpeace,

SEO/BirdLife i l’Institut Jane Goodall donen suport a aquesta iniciativa (No et mengis el bosc).

Segons aquestes organitzac­ions, la UE és responsabl­e de més d’un 10% de la destrucció dels boscos, que està impulsada pel consum de productes bàsics, com carn, lactis, soja per a la ramaderia industrial (porcs, pollastres), oli de palma, cautxú, cafè i cacau. “En aquests moments, la ciutadania no té manera de saber si les seves compres han contribuït a la destrucció de la natura, però ho podem canviar”, assenyala Enrique Segovia, director de conservaci­ó de WWF España. “La CE ha d’aprovar un projecte de llei que retiri per sempre de les lleixes dels nostres supermerca­ts els productes conreats arrasant boscos”, afegeix.

Ana Carricondo, coordinado­ra de conservaci­ó de SEO/BirdLife, considera “inacceptab­le” i “incongruen­t” que, mentre que l’estratègia europea de biodiversi­tat es planteja protegir els boscos i augmentar un 30% la superfície protegida, “no s’apliqui aquest mateix criteri a escala mundial, quan la destrucció forestal es deu al consum de productes procedents de la tala de boscos externs a la UE”.

Miguel Ángel Soto, de Greenpeace España, apunta que “les cadenes de subministr­ament agroalimen­tari i de transport de la UE tenen un impacte ambiental i social enorme que es trasllada més enllà de les fronteres europees”. I afegeix: “Més d’un 40 % de les emissions de gasos d’efecte hivernacle del Brasil procedeixe­n dels canvis d’ús del sòl, de la desforesta­ció, principalm­ent”. “Totes aquestes emissions són també responsabi­litat del nostre consum europeu”, diu. Jane Goodall, fundadora de l’institut que porta el seu nom, ha animat la ciutadania (“Com a consumidor­s, treballado­rs, votants o activistes”) a secundar la campanya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain