La Vanguardia (Català)

Ulls del Món celebra la seva nit contra la ceguesa evitable

L’entitat ha pogut treballar aquest any malgrat la Covid-19

- MARTA RICART

Si la tasca d’organitzac­ions sense ànim de lucre com la Fundació Ulls del Món ja és complexa cada any, desenvolup­ar-la en plena pandèmia de Covid-19 ha estat un desafiamen­t. Tot i així, l’entitat ha pogut dur a terme gran part de la seva activitat. Només el 2019, gràcies a la seva tasca contra la ceguesa evitable, es van atendre 122.123 persones (45.255 menors d’edat) i se’n van operar 2.775. Tampoc no ha renunciat l’entitat al seu sopar anual. El va celebrar ahir a la nit reconverti­t, per l’epidèmia, en un pastís de pastanaga compartit per Zoom.

La fundació, creada el 2001 pel polític i actual Síndic de Greuges, Rafael Ribó, i l’oftalmòleg Borja Corcóstegu­i, director de la clínica IMO, treballa contra la pèrdua de visió de les persones que, per exemple, necessiten una operació de cataractes, comuna en països com Espanya però a què molta gent no pot accedir en països en desenvolup­ament. De vegades ni tan sols es necessita una cirurgia: Núria Ramon, directora general de la fundació, recorda una senyora boliviana amb presbícia a qui unes ulleres graduades van tornar la possibilit­at de cosir i de continuar tenint uns ingressos.

En molts països les malalties oculars són a la cua, després de moltes urgències vitals, però són molt limitadore­s. La fundació lluita per conscienci­ar de la necessitat d’una atenció oftalmològ­ica consolidad­a als països on col·labora: Mali, Bolívia, Moçambic i als campaments de refugiats sahrauís a Algèria. Aquest any, per la Covid-19, ha hagut de posposar o alterar algunes activitats, com alguns cursos de formació. I ha ajudat els serveis sanitaris en necessitat­s originades per l’epidèmia, però s’ha intentat garantir l’atenció de les urgències, explica Ramon.

La directora indica que ha permès mantenir la tasca el model amb què treballa la fundació, que dedica els fons i l’esforç de voluntaris a col·laborar amb els centres sanitaris públics dels països on ajuda, i allà forma oftalmòleg­s, optometris­tes, tècnics i altre personal, perquè reforcin l’atenció oftalmològ­ica a les seves regions. També treballa sobre el terreny amb altres organitzac­ions.

La Nit dels Ulls del Món, que se celebra cada any per conscienci­ar la societat i recaptar fons, ha hagut de ser digital en aquesta edició. Es va organitzar ahir des de l’obrador Chis&Keik de Barcelona, amb el president, el vicepresid­ent (Ribó i Corcóstegu­i) i la directora en streaming repassant l’activitat anual. El periodista Toni Clapés va exercir de presentado­r, i hi va haver com a convidada la cantant Sílvia Pérez Cruz, mentre que el pastís de pastanaga de Xavier Uñó va ser el nexe amb un centenar de socis i donants. Es va escollir de pastanaga pels beneficis que aporta aquesta hortalissa a la visió.

Ramon va apuntar que es volia agrair a donants i socis que, malgrat la Covid-19, no s’han oblidat que hi ha altres malalties. La fundació estima que recaptarà uns 100.000 euros en donacions, una mica menys que els altres anys, però la majoria dels donants han mantingut el seu compromís malgrat que s’hagi reduït l’aportació perquè molts han col·laborat, a més a més, en iniciative­s de la Covid-19.

Des que es va crear, a través d’Ulls del Món s’han fet 780.000 consultes oftalmològ­iques als països on actua, s’han operat 32.000 ulls i s’han ajudat a formar més de 10.000 profession­als.

La fundació, creada el 2001, treballa a Bolívia, Moçambic, Mali i amb refugiats sahrauís

 ?? ULLS DEL MÓN ?? Revisió ocular infantil a Moçambic
ULLS DEL MÓN Revisió ocular infantil a Moçambic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain