La Vanguardia (Català)

I jugarem al cel

Messi: “Maradona ens deixa però no se’n va, perquè Diego és etern”

- SERGIO HEREDIA

Aquest és un tema universal.

De vegades pregunten a Pelé (80): –Qui creus que ha estat el més gran, Maradona o tu?

Fins ara, Pelé contestava: –Primer deixeu que els argentins decideixin qui és el més gran al seu país. I després ja en parlarem.

Ai, les rivalitats i els egos...

Quan Maradona sentia que Pelé es considerav­a “el Beethoven” del futbol, ell replicava:

–En un estadi de futbol no es va escoltar mai Beethoven. En canvi, jo soc el Ron Woods, el Keith Richards i el Bono del futbol. Pelé es va prendre malament la pastilla i per això diu estupidese­s!

Vint anys de diferència s’obrien entre l’un i l’altre.

I resulta que el més gran ha sobreviscu­t el seu successor en la jerarquia del futbol. (...)

Les hemerotequ­es ens demostren que les dues llegendes no es feien gaire. En públic, Pelé i Maradona es maleïen i es menyspreav­en. Ho feien amb més o menys gràcia, però aquell era el joc: si no hi ha rivalitat no hi ha història.

Tot i això, la mort els ha dut a reconcilia­r-los: Pelé es va rendir ahir. A les xarxes socials va dir:

–Quina trista notícia. He perdut un gran amic i el món ha perdut una llegenda. Encara hi ha molt per dir, però ara per ara que Déu doni força als seus familiars. Un dia espero que puguem jugar plegats al cel. Ningú no es va sostreure ahir al debat. Ningú no ho va fer ahir, i això mateix passarà avui. Ens trobem davant un dels seus aquests moments històrics, un que es recorda: “Què estaves fent quan va morir

Maradona?”. Recordarem el primer pensament que ens va passar pel cap.

Leo Messi, per exemple, es va entregar a Maradona a les xarxes socials:

–Un dia molt trist per a tots els argentins i per al futbol. Ens deixa però no se’n va, perquè Diego és etern. Em quedo amb tots els moments macos viscuts amb ell i volia aprofitar per enviar-li el condol a tota la seva família i amics. DEP.

I Michel Platini, un contempora­ni futbolísti­c del Pelusa, va anar més enllà:

–És el nostre passat, el que se’n va. Sento nostàlgia d’aquells anys vuitanta. Abans se n’havien anat Di Stéfano, Puskas i altres jugadors que havien marcat la meva joventut. Però Diego va marcar la meva vida, com Cruyff.

Ho admetrem.

Maradona transcendi­a. Anava més enllà del futbol, ens agradi o no. N’hi haurà que redueixin les seves dimensions a una catifa verda de 100 m de llarg i 70 m d’ample. I també n’hi haurà que l’elevi,. N’hi haurà prou de comprar diaris i donar-hi un cop d’ull aquests dies.

Ahir va parlar Alberto Fernández, president de l’Argentina:

–Diego, tu ens vas donar un lloc al món. Tu ens vas fer immensamen­t feliços. Tu vas ser el més gran de tots. Gràcies per haver existit.

I el controvert­it Nicolás Maduro, president veneçolà:

–Molta tristesa ens ha deixat l’adeu de la llegenda del futbol, un germà i amic incondicio­nal de Veneçuela.

Tot i que, d’alguna manera, el gran resum l’oferia Gary Lineker, fina ironia britànica, a la manera de Michael Robinson, un altre que ens va deixar fa poc:

–Després d’una vida tempestuos­a, espero que Maradona es reconforti a la fi a les mans de Déu.

L’ELOGI DE PELÉ

“He perdut un amic i el món ha perdut una llegenda; que Déu doni força als seus familiars”

THOMAS BACH

“Diego, eres una ànima turmentada, però vas delectar el món sencer amb les teves habilitats futbolísti­ques úniques”

CRISTIANO RONALDO “El món acomiada un geni etern. Un mag. Se’n va molt aviat, però deixa un llegat infinit i un buit insuperabl­e”

NEYMAR JR. “Sempre perduraràs a la nostra memòria, ens has deixat el teu llegat. El futbol et dona les gràcies”

ROMÁRIO “Se’n va l’argentí que va conquerir el món amb la pilota als peus, però també amb la seva personalit­at única”

KARL-HEINZ RUMMENIGGE “Maradona va guanyar tot el que es podia guanyar, i també el cor de tots els amants de la bellesa del futbol”

JOSEP GUARDIOLA “No importa el que vas fer amb la teva vida, Diego, importa el que vas fer per les nostres” KYLIAN MBAPPÉ “Descansa en pau, llegenda. Perduraràs en la història del futbol. Gràcies pel plaer que vas donar al món”

PEDRO SÁNCHEZ “Tota la meva estima al món del futbol. Amb el peu esquerre vas dibuixar els somnis de moltes generacion­s”

JAVIER ZANETTI “En Diego ens havia acostumat que regatejava també les dificultat­s. Jo encara no m’ho crec”

GIANNI INFANTINO “Tots els que estimen el futbol han deixat de bategar per un moment. El que va fer pel futbol és com ell, immens”

 ?? JAVIER SORIANO / AFP ?? Diego Armando Maradona, com a selecciona­dor argentí, abraçant Leo Mesi durant la Copa del Món del 2010
JAVIER SORIANO / AFP Diego Armando Maradona, com a selecciona­dor argentí, abraçant Leo Mesi durant la Copa del Món del 2010

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain