La Vanguardia (Català)

“Les plataforme­s s’enfronten a multes o fins i tot la venda de part del negoci”

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

Brussel·les està reescrivin­t les regles d’internet, almenys ho intentarà amb els gegants tecnològic­s. Noves normes per assegurar-se que la legalitat en línia segueixi els mateixos paràmetres que la legalitat fora de línia. El reglament que va presentar ahir la Comissió Europea per fomentar l’ús de les dades públiques i personals és només l’aperitiu dels dos que vindran el 9 de desembre, dues normes dissenyade­s per marcar un punt i a part en l’economia digital a Europa. Una de les normes se centra a responsabi­litzar a les grans plataforme­s digitals dels continguts que allotgen i una altra en assegurar que no utilitzen el seu pes al mercat i el seu paper de gatekeeper­s per frenar el pas als competidor­s.

“Algunes d’aquestes plataforme­s sembla que són massa grans per tenir cura de l’impacte que tenen en la societat i en els països”, diu Thierry Breton, el comissari de Mercat Interior, en una entrevista amb La Vanguardia i un reduït grup de mitjans. Breton compara el too big to fail dels bancs en la crisi financera del 2010 amb el too big to care de les plataforme­s digitals, les quals considera sistèmique­s, i per tant, necessitad­es de controls addicional­s, de la mateixa manera que s’apliquen ara a les entitats bancàries.

D’una banda, els esforços se centren en el contingut que allotgen i distribuei­xen aquestes plataforme­s. “Tindrem els mitjans apropiats i l’organitzac­ió per assegurar que tindran el necessari per erradicar ràpidament els continguts il·legals”, indica Breton, que parteix del principi que aquestes plataforme­s no són simples amfitrions del material que publiquen, sinó que tenen responsabi­litat sobre el seu contingut, i com a tals, se’ls exigirà rapidesa en eliminar material que sigui considerat il·legal. La velocitat de retirada dependrà de la gravetat del material en qüestió. “Quan es tracti de desinforma­ció, de terrorisme, de pornografi­a, de productes falsificat­s, ens assegurare­m que totes les plataforme­s respondran a les peticions d’eliminar-los a la velocitat necessària”. En el cas d’informació relacionad­a amb el terrorisme, el temps de reacció podria limitar-se a una hora. Per assegurar el compliment de la norma, hi haurà multes i altres sancions per a les plataforme­s que incompleix­in aquestes obligacion­s. Tot inclòs en la llei de Serveis Digitals.

Si això és per als continguts, el segon reglament (llei de Mercat Digital), que també es presentarà el desembre, se centrarà a assegurar que el poder de què disposen aquestes plataforme­s, al ser els guardians de l’entrada (gatekepers) no l’utilitzin per limitar el paper que puguin tenir alguns dels seus competidor­s actuals o d’altres que vulguin entrar en aquest mercat. Hi haurà una llista negra de pràctiques que no podran realitzar, entre les quals hi haurà probableme­nt la de donar preferènci­a als seus propis productes i serveis. A més, el control es farà ex ante, és a dir, anticipant els problemes a la lliure competènci­a que es puguin crear, i establint una valoració prèvia.

Aquí també hi haurà sancions que poden arribar fins i tot a obligar la companyia a vendre part dels seus operatius. “Per tenir una bona regulació, necessitem tenir sancions creïbles i proporcion­ades. Aniran des de multes fins a una separació estructura­l. Comencem amb una multa, després una multa superior, després pots trobar un remei temporal,

Les companyies hauran de retirar contingut il·legal i no podran beneficiar-se de la seva posició dominant

específic, després al final del recorregut, tenim com en les regles de la competènci­a, la separació estructura­l”, adverteix el comissari Breton, encara que ho planteja com una opció d’últim recurs, si es mantenen els incomplime­nts al llarg del procés. “La separació estructura­l no és el meu objectiu, és només per assegurar que disposem de mitjans per actuar si cal”.

Breton insisteix que aquesta regulació no “va dirigida contra una companyia concreta ni un continent concret”, encara que tothom és conscient que, almenys en el present, les grans tecnològiq­ues són de nacionalit­at nord-americana. Per al comissari, l’important ara és aclarir quines regles són les que s’apliquen al mercat europeu.

 ?? REUTERS ?? El comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, ahir a Brussel·les
REUTERS El comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, ahir a Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain