La Vanguardia (Català)

De Guindos adverteix a la banca que caldrà fer més provisions

El BCE sospesa que les entitats puguin repartir dividend segons el seu capital

- CONCHI LAFRAYA

El vicepresid­ent del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, va advertir ahir als bancs europeus que alguns hauran de fer més provisions que les que han fet fins ara a causa de les vulnerabil­itats a mitjà termini en eal sector empresaria­l i el risc que l’endeutamen­t corporatiu i sobirà més alt comporta per a l’estabilita­t financera.

“Les provisions s’han incrementa­t, però semblen optimistes en alguns casos, mentre que les garanties i moratòries poden haver allargat el temps que triga a traduir-se en pèrdues creditície­s el feble acomplimen­t econòmic”, va avisar Luis de Guindos en la presentaci­ó de l’informe Revisió de l’estabilita­t financera.

El regulador amb seu a Frankfurt defensa a l’informe que la dispersió en els nivells de provisions entre els bancs de l’eurozona obeeix a “la incertesa econòmica i a l’heterogene­ïtat de l’impacte de la Covid-19 en el sector, el que dificulta que les entitats realitzin en el present un càlcul fiable de les pèrdues creditície­s estimades”.

Segons l’opinió de Guindos, “quan vencin a partir de la primera meitat del 2021 les moratòries i altres esquemes de suport és quan es començaran a percebre les futures pèrdues creditície­s”.

Recentment, Andrea Enria, president del Consell de Supervisió del BCE, va advertir que en l’escenari més extrem i sever des del punt de vista econòmic hi ha un augment potencial d’1,4 bilions d’euros en préstecs incobrable­s per als bancs de la zona euro.

Amb aquesta realitat i l’allargamen­t de la recessió, tant el Banc Central Europeu com el consell de supervisió del Mecanisme Únic de Supervisió (MUS) estudien aquests dies si permeten als bancs tornar a pagar dividends a partir del 2021. En aquest tema, Luis de Guindos va defensar que “la suspensió del pagament de dividends és una mesura extraordin­ària per la pandèmia i temporal”. A què va afegir: “Amb aquesta suspensió, els supervisor­s hem provat d’evitar una crisi de crèdit perquè els préstecs continuïn arribant a l’economia”.

La decisió es prendrà després que el proper 10 de desembre el BCE presenti les seves previsions econòmique­s.

Precisamen­t ahir, en una entrevista al Financial Times, Yvea Mersch, vicepresid­ent del Consell de Supervisió i membre del comitè executiu del BCE, va deixar entreveure que s’analitzarà la situació de cada banc i dependrà del seu model intern, més agressiu o conservado­r, així com del capital de què disposi per veure si pot repartir dividend o no. En definitiva, pot ser que no es prengui una decisió uniforme per a tota la banca europea, sinó que s’adopti

A mitjans de desembre es decidirà si els bancs poden tornar a pagar dividends el 2021

una aproximaci­ó cas per cas. Al maig, Enria va argumentar que els bancs haurien de conservar en els seus balanços més de 27.000 milions dels 35.000 milions que preveien repartir els seus accioniste­s.

La banca espanyola espera la decisió impacient perquè els grans accioniste­s fugen de les entitats al no poder rebre retribució i això, unit a la crisi econòmica, està castigant molt la capitalitz­ació de la banca en general.

 ?? ODD ANDERSEN / AFP ?? Luis de Guindos, vicepresid­ent del BCE
ODD ANDERSEN / AFP Luis de Guindos, vicepresid­ent del BCE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain