La Vanguardia (Català)

Rebaixa de la paga extra a 75.000 pensionist­es embargats per Hisenda

-

La Seguretat Social ha estès l’aplicació en les pagues extraordin­àries de la retenció de part de la pensió a tots els contribuen­ts embargats per deutes a Hisenda. Aquesta decisió només afectava fins ara els nous pensionist­es. Fonts de la Seguretat Social van negar ahir que es tracti d’una modificaci­ó de criteri, sinó que s’han limitat a complir en tots els casos amb la regla adoptada fa anys.

L’ajust per a la paga extra de Nadal de pensionist­es embargats per l’Agència Tributària afecta uns 75.000 pensionist­es subjectes a algun embargamen­t, segons va avançar El Mundo. A Espanya s’abonen deu milions de prestacion­s cada mes.

Segons les mateixes fonts, queden exclosos d’aquesta mesura els ciutadans que perceben una pensió inferior al salari mínim interprofe­ssional (SMI), ja que és inembargab­le.

Fonts d’Hisenda van explicar que diverses consultes emeses per la direcció general de Tributs en els exercicis 2016, el 2017 i el 2018 ja va aclarir que els límits d’embargabil­itat recollits en la llei d’Enjudiciam­ent Civil s’apliquen sobre la totalitat de les percepcion­s salarials, incloent-hi també la paga extraordin­ària de la pensió. Un criteri, van assenyalar, que va ser ratificat per la mateixa Seguretat Social el 2018.

Així, des del Ministeri d’Hisenda van indicar que aquest mes el sistema públic de protecció social s’ha limitat a executar de manera estricta la regla mantinguda en diferents consultes tributàrie­s des del 2016 i per la mateixa direcció general d’Ordenació de la Seguretat Social fa un parell d’anys.

Per tot això van defensar que no hi ha hagut un canvi de criteri sinó que estan complint amb la normativa i la interpreta­ció adoptada fa ja anys, amb governs del PP.

Aquest mes als pensionist­es els toca rebre el que es coneix com la paga extraordin­ària de Nadal, a més de la nòmina ordinària. Encara que la Seguretat Social ordena el pagament als pensionist­es en els primers dies de desembre, és freqüent que els bancs ho avancin al 25 de novembre.

Aquest descompte més gran, fixat per ordre judicial i que afecta un petit col·lectiu de pensionist­es morosos amb Hisenda, s’executarà a partir d’ara, per tant, en les nòmines de novembre i de juny, perquè són els mesos en els quals la Seguretat Social abona les dues pagues extraordin­àries.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain