La Vanguardia (Català)

La CEOE demana que dos terços dels fons europeus vagin a empreses

La patronal reclama impulsar els projectes amb incentius fiscals

- A. RODRÍGUEZ DE PAZ

La CEOE va entrar ahir en el debat sobre la gestió i canalitzac­ió dels 140.000 milions d’euros en ajuts directes i préstecs compromeso­s per la UE per accelerar la recuperaci­ó de l’economia espanyola després del cop de la pandèmia. En el seu Document marc per a la recuperaci­ó, la transforma­ció i la resiliènci­a de l’economia espanyola, presentat ahir per la patronal, va defensar augmentar el protagonis­me del sector privat, més enllà del “com a màxim 50% actual” dels fons que calculen que arribaran a les empreses. El vicepresid­ent de la CEOE, Íñigo Fernández de Mesa, va indicar que, en el repartimen­t d’aquestes ayudas,el sector privat hauria de concentrar dos terços del total.

El també president de l’Institut d’Estudis Econòmics (IEE) va assegurar que, encara que hi ha d’haver inversió pública i serà vital en àmbits com la digitalitz­ació de l’Administra­ció, reclamen que els ajuts impulsats per Brussel·les se centrin a evitar que el teixit productiu d’Espanya es destrueixi i a donar suport també a la seva modernitza­ció.

Per això, el document advoca perquè “les empreses han de liderar els projectes per a així poder assegurar l’efecte multiplica­dor desitjat”, insistint en la importànci­a de la col·laboració publicopri­vada “com a garantia de generació de valor, inversió i ocupació”. Així, amb el disseny actual del Govern, van posar en dubte la mobilitzac­ió d’inversió privada prevista en el pla de recuperaci­ó –quatre euros privats per cada euro públic– que va presentar a començamen­ts d’octubre el president Pedro Sánchez.

La proposta de l’organitzac­ió que presideix Antonio Garamendi pivota així mateix en uns incentius fiscals que actuïn com a “complement adequat dels projectes” a les reformes i les inversions. En concret, parlen de beneficis tributaris i avals públics especialme­nt dirigits a pimes i autònoms.

També consideren imprescind­ible potenciar la col·laboració publicopri­vada mitjançant l’agilitació dels procedimen­ts de contractes públics i subvencion­s i l’eliminació de “colls d’ampolla”. L’Executiu està treballant en una reforma que modifiqui per llei els tràmits establerts en els processos d’adjudicaci­ó pública.

L’informe de la CEOE analitza a més a més els gairebé 27.000 milions d’euros, recollits en els nous pressupost­os generals de l’Estat amb càrrec als fons comunitari­s de recuperaci­ó. En concret, assenyalen que un 80% es correspon a inversions reals i transferèn­cies de capital, mentre que el 20% restant es dedica a despesa corrent. Aquesta distribuci­ó entre despesa corrent i inversió, ha destacat recentment el Banc d’Espanya, és un dels factors clau en l’estimació de l’impacte dels fons europeus en l’evolució del PIB dels propers anys.

Pel que fa a les reformes estructura­ls a emprendre, la patronal s’inclina per reduir de forma planificad­a el dèficit públic a mitjà termini, reforçar la sostenibil­itat de les pensions o millorar en formació. Sobre el mercat laboral, són partidaris de “desenvolup­ar mesures dirigides a estrènyer la dualitat”, amb l’objectiu de fer-lo més “flexible i adaptatiu”.

L’organitzac­ió dubta dels càlculs del Govern espanyol sobre mobilitzac­ió de la inversió privada

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Antonio Garamendi, president de la CEOE
EMILIA GUTIÉRREZ Antonio Garamendi, president de la CEOE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain