La Vanguardia (Català)

Espiar la feina sindical

Noves informacio­ns posen sobre la taula les presumptes pràctiques de control d’Amazon als representa­nts dels treballado­rs

-

La sospita d’espionatge a les activitats sindicals dels treballado­rs d’Amazon va tornar a posar-se aquesta setmana sobre la taula arran d’una informació del mitjà digital Motherboar­d, que assegura haver tingut accés a desenes de documents del Centre d’Operacions de Seguretat Mundial de la companyia nord-americana. Aquesta informació derivada d’una filtració arriba només un mes després de què diversos sindicats europeus –entre ells Comissions Obreres– enviessin una carta a la Comissió Europea en la quasl li demanaven precisamen­t que investigué­s si el gegant de la distribuci­ó havia espiat els representa­nts dels treballado­rs, inclosos els de la seva filial espanyola.

Ahir fonts d’Amazon van dir que “tenim un equip d’investigac­ió interna que treballa amb les autoritats i cossos de seguretat per identifica­r les infraccion­s contra el nostre negoci i, per descomptat, qualsevol activitat que emprenem està totalment en línia amb les lleis locals”. Les mateixes fonts van afegir en relació amb les informacio­ns d’espionatge als sindicats que “suggerir que estem fent una cosa que no hauríem de fer és irresponsa­ble i incorrecte”.

Fonts de CC.OO. van dir ahir que estan analitzant la informació publicada i que ara com ara no hi ha cap novetat en relació amb la carta enviada a la Comissió Europea sobre possibles espionatge­s. En aquella missiva, els sindicats europeus avisaven de “els esforços recentment exposats d’Amazon per espiar els treballado­rs per a activitats sindicals legals a Europa” i demanaven

Amazon: “Suggerir que estem fent una cosa que no hauríem de fer és irresponsa­ble i incorrecte”

“un escrutini regulatori a tota la UE”. Els sindicats afirmaven que “sospitem que infringeix­en les lleis europees de treball, dades i privacitat”. La carta i les sospites es van produir després que l’empresa publiqués ofertes de feina en les quals buscava analistes d’intel·ligència.

La informació del portal web Motherboar­d assenyala que els documents són del 2019 i mostren que el seguiment hauria estat més intens entre el black friday i el Nadal, període en què l’activitat de la companyia s’incrementa. Sempre segons la publicació, l’espionatge de l’empresa Pinkerton no s’hauria limitat als moviments laborals, sinó que també hauria fet atenció a iniciative­s de caire ecologista europees com Fridays for Future, impulsada per l’activista sueca Greta Thunberg.

Motherboar­d afirma que ha tingut accés a correus electrònic­s interns de la firma de Jeff Bezos amb actualitza­cions sobre l’activitat sindical de la plantilla. En els textos, indica la mateixa font, s’inclou la data, l’hora i el lloc de qualsevol fet que s’expliqui.

Fonts de CC.OO. van dir ahir que aquesta setmana han posat en marxa una campanya en la qual denuncien que a Amazon “no hi ha prevenció, les seves condicions de feina són extenuants”.

 ?? PASCAL ROSSIGNOL / REUTERS ?? Un magatzem d’Amazon a França
PASCAL ROSSIGNOL / REUTERS Un magatzem d’Amazon a França

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain