La Vanguardia (Català)

Brownie s’internacio­nalitza amb grans magatzems

La firma de moda juvenil suma 51 botigues i aterra a Mèxic

- BLANCA GISPERT

Brownie, una cadena de roba juvenil per a dones, està resistint la crisi amb solidesa. La companyia familiar, fundada a Barcelona l’any 2006, preveu una caiguda dels ingressos del 8% però ha mantingut obertes la totalitat de les botigues, ha impulsat les vendes en línia i ha iniciat una estratègia d’internacio­nalització en grans magatzems d’Europa i Llatinoamè­rica amb un recent aterratge a Mèxic.

El director general, Juan Morera –fill dels fundadors, el difunt Juan Morera i la presidenta, Mercedes Ortega–, assenyala que “la clau es troba en no alterar el model, basat en un producte amb aire juvenil per a dones, sobretot adolescent­s”. El disseny és propi i la producció se subcontrac­ta 40 proveïdors, el 70% europeus i el 30% asiàtics. Cada dues setmanes introdueix­en novetats. L’ebitda (benefici brut) es mou entorn del 10%.

Amb aquest model, el directiu assegura que les botigues físiques d’Espanya i Portugal han recuperat l’activitat després de la reobertura. “No hem hagut de tancar ni acomiadar treballado­rs. És més, avui obrim una pop-up store (botiga efímera) a prop de l’Illa Diagonal per afrontar el black friday i la campanya de Nadal”. Tot i això, comenta que serà difícil suplir el buit que van deixar els tres mesos de tancament. “El 2019, vam ingressar 35 milions i aquest any, preveiem una caiguda del 8%” fins als 32 milions.

Morera, que dirigeix el negoci amb seu germà Lucas, explica que la caiguda també s’ha contingut per les vendes en línia. “Vam obrir el canal fa 8 anys i a causa del confinamen­t, ha passat de representa­r del 7 al 13% dels ingressos, una quota que mantindrem”.

L’aterratge als grans magatzems Liverpool de Mèxic també està mitigant la crisi. “L’operació estava prevista abans de la pandèmia. Finalment, es va materialit­zar a l’octubre, amb l’obertura de 7 corners distribuït­s en 6 centres de Ciutat de Mèxic i un altre a Guadalajar­a”. Morera comenta que aquest mo-del és menys costós que l’obertura d’una botiga a peu de carrer. De fet, ha permès a l’empresa tenir una alta capil·laritat de botigues pròpies a Espanya. De les 36 que té en total, 16 són en magatzems d’El Corte Inglés (lloga espais d’uns 80m2 ambtreball­adorspropi­s).

Amb aquest creixement internacio­nal, l’empresa suma 51 botigues –37 a Espanya, 7 a Portugal i 7 a Mèxic– i un total de 250 treballado­rs. Per al 2021, preveu seguir la seva expansió a grans magatzems. A Espanya (especialme­nt, al nord) preveu l’obertura de 7 o 8 botigues, de les quals 4 o 5 amb El Corte Inglés. A l’estranger preveu aterrar a França, on obrirà 4 corners amb Printemps (2 a París, un a Marsella i un altre a Rennes) i a Xile, on obrirà local als grans magatzems Falabella de Santiago. El pla per al mitjà termini és expandir-se, amb el mateix model, a Bèlgica, Holanda i Luxemburg, així com al Perú i Colòmbia.

El seu model consolidat i les vendes en línia mitiguen la caiguda dels ingressos, prevista en un 8%, fins a 32 milions

 ?? LV ?? Juan Morera, director general i segona generació del negoci familiar
LV Juan Morera, director general i segona generació del negoci familiar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain