La Vanguardia (Català)

La desescalad­a a Catalunya s’aturarà si els casos no baixen

• Dures advertènci­es de Vergés i Sàmper davant la relaxació a les terrasses i els restaurant­s • Vergés retreu a l’Estat la falta d’ajuts: amb aquest suport no haurien obert l’hostaleria • Les dades milloren aquesta setmana, però cada dia moren 50 person

- ANA MACPHERSON

El Govern va advertir ahir que Catalunya aturarà la desescalad­a si la setmana que ve no continuen baixant els contagis. L’avís arriba després de detectar una relaxació en terrasses i bars.

L’obertura progressiv­a d’establimen­ts i activitats aprovada la setmana passada s’aturaria abans de començar el tram següent –a partir del dia 7– si no continuen baixant els ingressos hospitalar­is. O si la velocitat de transmissi­ó del virus (l’Rt) no es manté per sota de 0,9, com està ara (ahir, en 0,77). Ho van reiterar la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, en la seva compareixe­nça dels dijous.

Les dades d’aquesta setmana són bones. Entre el 23 i el 30 de novembre s’espera arribar a la xifra de 7.000 casos setmanals nous, cosa que traduït per dies són els mil casos diaris que eren condició per emprendre la desescalad­a. També la velocitat de transmissi­ó, l’Rt, no puja, està en 0,77 (per cada 100 infectats se’n contagien 77), una altra de les condicions. Aquestes xifres, però, responen a l’ocorregut a la societat les setmanes anteriors, no aquesta, en què la població catalana s’ha llançat feliçment als braços de les terrasses i els restaurant­s, tancats durant cinc setmanes.

I al Govern s’han espantat. Primer va ser Interior, que va dedicar dimecres a fer pedagogia a tots els bars mitjançant de les diferents policies. Perquè tots sabessin què era el correcte. Ara bé, Sàmper ja adverteix que a partir d’ara hi haurà sancions a qui no compleixi les taules amb un màxim de quatre persones (llevat de si són convivents), les mascaretes, la ventilació i els dos metres de distància entre comensals, amb marques a terra. “La majoria estan complint; pensem que els que no ho van fer va ser per falta coneixemen­t i també per picaresca”, va dir Sàmper.

“Podran enganyar la policia local i els Mossos, però no el virus”.

El canvi de tram el dia 7 de desembre, va reiterar el conseller, “només es produirà si l’Rt està per sota de 0,9 i es redueixen els ingressos hospitalar­is. Si aquesta Rt està entre 0,9 i 1 i els ingressos hospitalar­is es mantenen estables, es prorrogarà la situació actual. I si l’Rt passa d’1 i creixen els ingressos caldrà endurir les mesures”, va resumir.

El director del CatSalut, Adrià Comella, es va endinsar en aquesta imatge anguniosa del moment actual: “No banalitzem: cada dia moren 50 persones per Covid-19 i cada dia ingressen 20 pacients més molt greus a les UCI”, va recordar. Ahir hi havia 484 malalts greus en aquesta situació, més de la meitat de les UCI ocupades per una sola malaltia. “Partim d’una situació molt pitjor que en la desescalad­a del juny, amb el doble d’ingressos diaris a les UCI, malgrat que estan baixant. Els ingressos no afluixen; hem de tenir mol

ta precaució”. Perquè, a més a més, hi ha transmissi­ó comunitàri­a, molt difícil de controlar, i l’hivern i el Nadal són “un terreny adobat, amb molta més interacció social i més risc d’abaixar la guàrdia pel cansament i el desig de normalitat”, va enumerar Comella.

La visió positiva de la situació la va apuntar Argimon: si la velocitat de propagació (l’Rt) es manté entorn dels 0,8, els casos diaris baixaran 600 i “això permetria un Nadal molt millor”.

La consellera Vergés va retreure al Govern espanyol la falta d’ajudes als sectors més afectats pels tancaments, i que amb l’obertura represente­n part del gran risc d’aquests dies. Especialme­nt els restaurant­s: “És l’únic Estat que no ha sortit al pas”, i va citar els exemples d’Alemanya i França, que subvencion­en fins a un 75% de la facturació el tancament de l’hostaleria, que continua en vigor als seus territoris. Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública, ho va deixar clar en la comissió de Salut del Parlament: “Si nosaltres poguéssim pagar ajuts com aquestes no estaríem reobrint, ni en ocasions anteriors hauríem fets altres obertures”. Sàmper hi va insistir: “No ens arriben els recursos necessaris de l’Estat i per això obrim en quatre trams. És el que tenim”.

Dijous vinent s’anunciaran les decisions en funció de com hagi discorregu­t la setmana, les terrasses, el relaxament, els contagis detectats i delimitats gràcies als cribratges, els contagis que vagin arribant amb símptomes, els que acabin a l’hospital i potser a l’UCI...

I s’acosta el pont de la Constituci­ó i la Immaculada. El tancament perimetral al municipi continuarà igual, assegura el Govern: de sis del matí de divendres a sis del matí del dilluns. No hi ha previst tenir en considerac­ió que n’hi haurà que empalmaran dies festius fins dimarts. “No hi ha ponts, durant una pandèmia”, va apuntar una mica escandalit­zat el subdirecto­r de Protecció Civil Sergio Delgado. Així doncs, el dilluns 7 i el dimarts 8 no hi haurà restriccio­ns per moure’s dins de Catalunya.

Per als que planegin tornar a casa per Nadal des de fora, estaran en el seu dret i ben aviat s’aprovaran les regles d’aquesta tornada perquè no suposi un risc afegit al seu grup familiar.

Aquest cap de setmana es reuniran per ultimar el pla de Nadal: Argimon defensa el toc de queda durant uns quants mesos, per bé que potser començarà més tard la Nit de Nadal i Cap d’Any. I mantindran la quota de deu persones per a les reunions a partir del tercer tram (Nadal), tot i que el Ministeri de Sanitat proposa el límit comú a sis.

Argimon defensa el toc de queda durant tres mesos, tot i que estudien excepcions per Nadal

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Una terrassa on ahir s’incomplia clarament la distància de dos metres per evitar contagis
ÀLEX GARCIA Una terrassa on ahir s’incomplia clarament la distància de dos metres per evitar contagis
 ?? LA VANGUARDIA ?? FONT: Departamen­t de Salut
LA VANGUARDIA FONT: Departamen­t de Salut

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain