La Vanguardia (Català)

El comerç confia en el ‘black friday’ per pal·liar pèrdues

El sector confia en les ofertes per reduir estocs i recuperar liquiditat

- PILAR BLÁZQUEZ

Des de les grans firmes fins als comerços de barri s’han bolcat un any més en el black friday, i avui és el dia clau. Intentaran reduir estocs i pal·liar les pèrdues d’un any negre.

Amazon, El Corte Inglés, Zara, Media Markt, però també botigues modestes de barri, petits negocis en línia i fins i tot el banc o la farmàcia de la cantonada s’han afegit un any més a l’allau d’ofertes que mou la importada festa del consum en què s’ha convertit el black friday , que té aquest divendres el seu dia clau.

Les restriccio­ns per la pandèmia i la por del contagi han convertit l’edició d’aquest 2020 en la més digital de la història. Però el comerç en línia amb prou feines representa el 6% del comerç minorista, segons les dades de la patronal Adigital. Per això, després de mesos de tancaments i acusats descensos de facturació el comerç físic no té cap intenció de renunciar a una campanya comercial que si no li salva el nefast 2020 almenys sí que pot servir per pal·liar part de les pèrdues, alliberar productes acumulats a les rebotigues i recuperar part de la liquiditat que tant ha faltat en els últims mesos. “En les properes sis setmanes ens juguem el 30% de la facturació de tot l’any. Per això cal ser optimistes”, assegura Joan Carles Calbet, president de RetailCat.

A Catalunya el reclam de les ofertes comercials coincideix amb la primera setmana en què s’han tornat a obrir bars, restaurant­s, cinemes... “A mesura que avança la desescalad­a es noten més ganes de recuperar la normalitat. Les compres deixen de ser una necessitat per transforma­rse en una activitat lúdica i si a més es poden combinar amb un cafè, molt millor”, assegura David Sánchez, president de Comertia, basant-se en l’experiènci­a d’aquesta primera setmana de reobertura de la restauraci­ó i el lleure catalans . “El dubte és si el black friday anirà bé o molt bé”, comenta amb optimisme.

El 70% de les botigues en línia espera augmentar la facturació, segons Adigital. Des de RetailCat, Calbet, parla de “possibles increments d’entre un 10% i un 15% en la facturació del petit comerç” i les estimacion­s de la consultora Nielsen apunten que les compres amb prou feines cauran un 4% respecte a l’any passat.

Ara bé, el cert és que res o gairebé res no és igual que l’any passat. D’una banda, hi ha un consumidor molt polaritzat. Hi són aquells que no han patit l’impacte de la crisi econòmica i laboral. Conserven la seva ocupació i tenen estalvis que no han pogut gastar ni en vacances, ni en lleure o restauraci­ó. Segons les dades del Banc d’Espanya, la taxa d’estalvi de les famílies espanyoles arriba al 22,5%, el nivell més alt des que es mesura aquest indicador.

En l’altre extrem hi ha els qui

han perdut la feina o estan sota un ERTO. Per a ells la prudència i la contenció de la despesa mana. L’informe de Nielsen augura que aquest serà un black friday més auster. El 12% dels consumidor­s només comprarà amb descomptes i un altre 10% compararà més ofertes per realitzar les seves compres.

En vista d’aquesta situació els descomptes aquests dies són, més que cap any, un atractiu imprescind­ible. “Són un reclam per activar la demanda i treure el que sigui possible de l’estoc de producte acumulat, en un any que està sent catastròfi­c, i aconseguir liquiditat”, explica Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta.

“Tot i que és difícil que sigui millor que altres anys, sens dubte

GREUGE COMPARATIU Indignació als centres comercials obligats a perdre’s el ‘black friday’

EL TÈXTIL, EL MÉS PERJUDICAT L’absència d’actes nadalencs afecta amb força el sector de la moda

és una bona oportunita­t per fer números similars a altres anys, allà on es pugui, òbviament”, assegura Eduardo Ceballos, president de l’Associació Espanyola de Centres Comercials. Perquè a Catalunya i a les comunitats on per imperatiu legal estan tancats, no hi haurà black friday per a ells. “La situació és molt negativa. Un greuge comparatiu que no té justificac­ió”, lamenta Ceballos. Aquesta patronal ha recorregut contra les resolucion­s que els obliguen a tancar.

Tampoc no participen de l’optimisme d’aquesta campanya en el sector del comerç tèxtil minorista. Segons l’enquesta de Nielsen, enguany l’adquisició de roba també està al capdavant dels desitjos del consumidor en el black friday. El 73% dels consumidor­s pensa adquirir moda, però no gastarà més de 100 euros en aquestes compres. “Estem tremendame­nt preocupats. Fins a l’octubre la facturació ha caigut un 42%, inclosa la compra en línia”, assegura Eduardo Zamácola, president d’Acotex, la patronal nacional del sector tèxtil. “No és la por el que retreu la compra, sinó la desídia. Sense festes de Nadal ni actes, per quin motiu compraràs moda si no hi ha moments per lluir-la?”, reconeix. A aquest sector li fan també molt mal els tancaments perimetral­s que estan aplicant les autoritats. “El pont de desembre junt amb el Nadal són moments en què molta gent aprofita per anar a les grans ciutats a fer compres i això aquest any no ha estat possible ni a Madrid ni a Barcelona”, comenta.

Aquest any els que poden guanyar la batalla a la moda són tots els productes de la llar. “Ho estem veient en les darreres setmanes i esperem que sigui així també al black friday. Des d’equipament de llar fins a roba, passant per electrodom­èstics”, segons han constatat ja a Comertia i Barcelona Oberta.

Però no tots veuen guanys en aquesta jornada de vendes. Una enquesta entre els associats de Pimec Comerç publicada aquesta setmana apuntava que amb prou feines un 23,76% esperava beneficiar-se del black friday enfront d’un 36,6% que considerav­a que el perjudica per l’excés de descomptes que obliga a realitzar i un 38,57% que assegurava que li és indiferent.

 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain