La Vanguardia (Català)

Ciutadans es despenja del pacte per al pressupost

Sánchez es queda amb la majoria de la investidur­a pel rebuig d’Arrimadas d’ERC i Bildu

- CARMEN DEL RIEGO

Inés Arrimadas va anunciar ahir que votarà en contra del pressupost per incompatib­ilitat amb els acords entre el Govern espanyol i ERC i Bildu. Pedro Sánchez es queda així amb el suport de la majoria de la investidur­a, amb la qual aprova la llei que li garanteix un parell d’anys de mandat.

No hi haurà pressupost­os generals de l’Estat transversa­ls. La presidenta de Ciutadans havia dit que negociaria fins al final. Per això el suport de Bildu als comptes la setmana passada no va fer variar la determinac­ió d’Inés Arrimadas de continuar intentant-ho. Les negociacio­ns continuave­n. Semblava que les “línies taronges” imposades per Cs es respectave­n, fins al punt que dimarts, quan el Govern central va vetar la majoria de les esmenes del PP, el seu portaveu al Congrés, Edmundo Bal, va plantar cara: “Les noves línies taronges” continuave­n vives, especialme­nt el pla d’ajuda als autònoms que s’han vist obligats a tancar.

Tampoc l’anunci de Gabriel Rufián que ERC havia arribat a un preacord per als comptes de l’Estat no va fer variar la posició de Ciutadans, i el vot continuava depenent que s’acceptessi­n les seves propostes, hi fossin Bildu o ERC, tot i que des de Ciutadans ja es va avisar que el suport als comptes cada vegada estava més lluny.

Arrimadas no va voler esperar fins al final –la setmana que ve el Congrés votarà el projecte de pressupost­os– i ahir va anunciar, després que les seves tesis no s’incorpores­sin en la comissió del Congrés, que el vot de Cs als pressupost­os serà no. En realitat aquest gest no té escenifica­ció perquè no hi ha una votació global dels comptes, sinó que es fa per seccions.

Arrimadas es va desplaçar fins al Congrés per ser ella qui anunciés el vot negatiu. Ho va justificar dient que el Govern espanyol ha donat “contrapart­ides intolerabl­es al nacionalis­me”, com la retirada de la menció al castellà com a llengua vehicular de l’ensenyamen­t en la nova llei d’Educació, i no ha accedit a complir altres “línies taronges” que havia plantejat.

La presidenta de Ciutadans va recordar que fa mesos que ofereix a Sánchez una “via moderada” per aprovar els comptes i que no pogués dir que no tenia alternativ­a en els pactes. Amb l’actitud de Cs, va subratllar Arrimadas, Sánchez podia triar entre aquella via moderada o “la radical d’ERC i Bildu”, i ara Ciutadans admet que Sánchez ja ha triat.

Amb això, la líder dels taronges considera que el seu partit ha prestat “un servei a Espanya” posant en evidència que Sánchez ha preferit ERC i Bildu –els militants de la qual ja han avalat, amb un 91% dels vots, el sí als pressupost­os–, tot i ser “èticament inacceptab­les i aritmètica­ment innecessar­is”. Sánchez, va dir Arrimadas, “ha preferit agafar la mà d’Otegi i Junqueras abans que la d’un partit moderat com Cs”.

Tot i això, Arrimadas no està penedida d’haver-ho intentat, ja que considera que no presentar l’esmena de totalitat ha suposat beneficis per als ciutadans, com ara limitar les pujades d’impostos que pretenia l’Executiu, i fer “uns pressupost­os “menys dolents”. Evitar “bogeries” com la pujada de l’impost de societats o l’increment de l’IVA de l’educació concertada i de la sanitat privada, es va arrogar. Entre els èxits Arrimadas també va esmentar la implantaci­ó de la targeta sanitària única, que suposarà “un gran avenç per a la coordinaci­ó entre comunitats, la igualtat dels espanyols i la qualitat dels serveis públics”.

Però tot i així la líder taronja considera que els pressupost­os “no compleixen els requisits necessaris perquè un partit de centre, moderat i liberal com Cs hi doni suport”. I és que considera que no són els comptes que necessita Espanya i no compleixen “les recomanaci­ons del Banc d’Espanya, l’Autoritat Independen­t de Responsabi­litat Fiscal (Airef) o el Fons Monetari Internacio­nal, ja que no van acompanyad­es de “les reformes que demana Europa” ni atenen les necessitat­s dels autònoms, que Cs havia convertit en una prioritat per votar a favor dels comptes, ja que no hi ha cap pla d’ajuts a aquest sector.

La líder taronja defensa la seva estratègia a la recerca d’un pacte i afirma que ha frenat pujades d’impostos

 ?? PEDRO RUIZ / CS ?? La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, va comunicar al Congrés el vot negatiu als pressupost­os
PEDRO RUIZ / CS La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, va comunicar al Congrés el vot negatiu als pressupost­os

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain