La Vanguardia (Català)

Toni Illa

Director comercial de Cinesa

- ASTRID MESEGUER

La companyia líder en exhibició cinematogr­àfica a Espanya i altres sales de cinema ofereixen noves fórmules per fidelitzar un públic minvat per la pandèmia. Entre les propostes, lloguers per a esdevenime­nts privats i competicio­ns de gaming./

En temps de pandèmia, els cinemes s’han vist obligats a tancar durant una llarga temporada i no han tingut més remei que reinventar-se entre mesures extremes de seguretat i higiene per no claudicar davant l’avançament de la Covid-19. Més enllà de la projecció de pel·lícules, unes sales òrfenes d’estrenes potents i amb l’aforament reduït a un 50% pretenen atreure l’espectador amb noves fórmules de consum de cinema. És el cas de la cadena exhibidora Cinesa, que dimecres va reobrir a Catalunya amb el preu del dia de l’espectador, un descompte a l’entrada que manté fins avui. Toni Illa, director comercial, explica que “davant la reducció d’aforament i la por de determinat­s col·lectius a tornar al cinema hem decidit oferir nous productes que pretenen que la gent continuï gaudint del que és l’experiènci­a cinematogr­àfica i que se senti segura”. En aquesta línia, a mitjans de setembre ja van llançar el Pack Reservat, que ofereix la possibilit­at de llogar les sales per a esdevenime­nts privats.

A més de veure alguna de les pel·lícules de la cartellera, també és possible celebrar “des d’un aniversari a peticions de mà”. La principal font de negoci de la companyia és com a exhibidora de pel·lícules, i la segona fa temps que està en marxa i està enfocada al lloguer de les sales per part d’empreses per a presentaci­ons de productes, conferènci­es o convencion­s. Els aficionats als videojocs poden gaudir del seu espai gràcies a les competicio­ns de gaming privades, “que permeten als usuaris portar la seva PlayStatio­n o XBox i connectar-se en els nostres sistemes per jugar entre un grup d’amics amb una pantalla de 250 metres quadrats, que és espectacul­ar”. Hi ha espai per a cicles temàtics: Marvel, musicals, comèdia espanyola, la saga de Harry Potter... I han llançat la seva pròpia plataforma d’Ecommerce per adquirir cupons i entrades a preus especials. Tots aquests productes estan disponible­s de dilluns a dijous a les sales de Cinesa a Espanya. “L’acollida és molt bona. La gent que ho prova, repeteix”, assegura Illa. La companyia dels Estats Units AMC, matriu de Cinesa i amb problemes de liquiditat després d’uns quants mesos d’inactivita­t per culpa del coronaviru­s, segueix des de fa uns dies el mateix esquema que la cadena de cinemes més gran a Espanya, per bé que “no tenen el pack gaming iel preu de la reserva de sala no inclou l’opció de menú que proposa Cinesa”. Després de tres setmanes aturats, els Renoir Floridabla­nca van obrir dilluns amb molt d’esforç darrere i un convidat d’excepció, Pablo Maqueda, que va venir a presentar el seu documental Dear Werner. A causa de l’èxit que van tenir fa dues setmanes a Madrid amb la presentaci­ó del documental sobre Unamuno Palabras para un fin del mundo, de Manuel Menchón, els cinemes Renoir traslladen ara a Barcelona aquesta iniciativa de convidar el director de la pel·lícula a una projecció especial, una opció que abans de la pandèmia es feia de manera puntual. Octavio Alzola, responsabl­e de programaci­ó i màrqueting dels cinemes Renoir, diu que està content amb la reobertura a Barcelona, tot i que matisa que “no n’hi ha prou per compensar les despeses fixes que té un cinema”, i destaca Sentimenta­l, de Cesc Gay, com un dels títols més vistos aquests dies. Precisamen­t Gay va ser present en una de

L’ÚS DEL LLOGUER DE SALES A Cinesa se celebren des de competicio­ns de ‘gaming’ i aniversari­s fins a peticions de mà

PROGRAMACI­ONS ESPECIALS Els Verdi disposen d’una programaci­ó a preus reduïts i una plataforma virtual

les projeccion­s de la seva pel·lícula dimarts. Avui i el cap de setmana serà el torn de Lupe Pérez García, directora de Pa’trás ni pa’tomar impulso, a la cita de les 16.15 h, amb presentaci­ó i col·loqui amb el públic. El dijous 3 de desembre hi haurà una projecció especial d’un concert de la Film Symphony Orchestra.

Les entrades estan a la venda al web dels cinemes Renoir. “Tenim un compromís molt important amb el cinema espanyol”, assenyala Alzola. Les seves sales també estan disponible­s per organitzar esdevenime­nts privats, i destaca la targeta del Club Renoir, amb descomptes, sortejos i preestrene­s com a “manera de fidelitzar el nostre públic”.

I si hi ha unes sales de cinema que es lloguen des de fa temps són les dels Cinemes Girona, que aquest 2020 fan 10 anys. “Des d’un principi ens vam adonar que amb tres sales calia amortitzar l’espai. El cap de setmana és fàcil omplir-les, però la resta de dies no. Al llarg d’aquest temps hem buscat moltes sinergies amb entitats, festivals, mostres i tota la gent que treballa en el món de l’audiovisua­l a Barcelona, i el que hem fet és posar la sala a disposició de les seves necessitat­s”, explica Toni Espinosa, responsabl­e d’aquest local, que projecta cinema local i independen­t. Els Girona acullen una vintena de festivals a l’any i cada dia tenen presentaci­ons de curts i documental­s.

Al desembre tindran un cicle de cinema valencià amb entrada gratuïta, i el dia 6 una sessió del Dart Festival, a més de “continguts alternatiu­s com ara òpera, ballets o documental­s d’art que ja fem des dels nostres inicis i que ajuden el cinema a funcionar cada dia de la setmana”. En la línia del cinema independen­t i d’autor, també fa anys que els Verdi lloguen les sales per a col·lectius i dediquen matinals per

AMORTITZAR L’ESPAI Els Girona busquen sinergies amb entitats i festivals per omplir les sales cada dia

a escoles amb preus reduïts per diversific­ar la cartellera comercial. Quan va començar la pandèmia van obrir una sala virtual de cinema per oferir pel·lícules que es deixaven de projectar als Verdi, una plataforma que s’ha anat reinventan­t per oferir a festivals la possibilit­at de dur-se a terme en línia, com és el cas de la pròxima Mostra de cinema italià de Barcelona, de l’11 al 18 de desembre.

Per David García, cap de programaci­ó i màrqueting, és “molt important cuidar les programaci­ons especials a preus reduïts”. Els dimarts toca preestrene­s, els dijous és el torn de films clàssics amb preus amb descomptes “per animar la gent a venir al cinema perquè vegi que és una “experiènci­a segura”. Malgrat el problema de l’oferta de títols, “la tornada al cinema és molt bona i estem molt contents”, diu García, sorprès per l’augment del públic juvenil. De ganes de cinema no en falten.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Ganes de cinema
Aspecte que oferien dimecres durant la reobertura els cinemes Cinesa Diagonal de Barcelona.
Dins el cicle de reposicion­s per atreure el públic es va projectar la comèdia Campeones, de Javier Fesser
LLIBERT TEIXIDÓ Ganes de cinema Aspecte que oferien dimecres durant la reobertura els cinemes Cinesa Diagonal de Barcelona. Dins el cicle de reposicion­s per atreure el públic es va projectar la comèdia Campeones, de Javier Fesser

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain