La Vanguardia (Català)

Presó eterna per a 333 colpistes

Ankara dicta sentència contra els comandamen­ts del motí del 2016

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

La duríssima sentència d’ahir aclareix els dubtes sobre si el poder civil ha aconseguit imposar-se a Turquia, després de sis dècades tenallat per cops d’Estat. Encara que l’aldarull de juliol del 2016 ha generat tres-cents judicis, el macroprocé­s acabat de concloure a Ankara agrupava els oficials del centre de comandamen­t.

Ni més ni menys que tres-cents trenta-tres d’aquests militars han rebut una o diverses condemnes a cadena perpètua. Vint-i-cinc eren generals. La pena màxima no admet remissió en el cas dels pilots d’F-16 que van provocar seixanta-vuit morts, després de bombardeja­r el Parlament i les comandànci­es d’intel·ligència i policia, així com les rodalies del palau presidenci­al.

Quatre imams de la confraria de Fethullah Gülen, que aquella nit campaven entre els rebels, han rebut també la màxima condemna a Turquia, que va eliminar la pena capital el 2002.

Tots ells van convertir la base aèria d’Akinci, propera a Ankara, en centre d’operacions del cop d’Estat, mobilitzan­t tres dotzenes de caces bombarders i d’altres tants helicòpter­s, a més de 74 tancs, dos-cents cinquanta blindats i més de vuit mil soldats.

En total, el cop fallit es va saldar amb dos mil ferits i dos-cents cinquanta morts, la majoria civils, encara que també desenes de policies lleials. Ankara no inclou en aquest còmput trenta-quatre colpistes morts.

El judici ha durat més de tres llargs anys, en una sala construïda expressame­nt dins de la presó. Entre els càrrecs de la sentència, “intent d’enderrocar l’ordre constituci­onal”, “intent d’assassinar el president” i “pertinença a organitzac­ió terrorista”, en al·lusió a l’organitzac­ió politicore­ligiosa del pròfug Gülen.

Cal recordar que Recep Tayyip Erdogan es trobava aquella nit a Marmaris, una localitat de platja, i va aconseguir burlar el comando despatxat “per capturar-lo o matar-lo”. La seva videotruca­da a una televisió privada que encara no havia estat presa pels colpistes va galvanitza­r els seus partidaris. I la mobilitzac­ió d’aquests al carrer només deixava com a alternativ­a un bany de sang.

Així mateix, un motí amb les pautes del 1980 estava condemnat per endavant el 2016. La pro

va és que el més buscat a Google aquella nit va ser “com parar un tanc”.

I això que el cop havia estat planejat durant dos anys i va ser executat amb fredor. Tot i això, va haver d’avançar-se sis hores, a les nou de la nit, davant el temor d’haver estat descoberts. El terrabasta­ll dels caces en vol baix no va intimidar tots.

Aquest intent contra un govern que polaritzav­a els turcs, però que acabava de ser reelegit, va ser més a prop de triomfar del que es creia. Va ser l’última bala

 ?? AP ?? Antiavalot­s a l’entrada de l’edifici on s’ha desenvolup­at el judici, ahir a Ankara
AP Antiavalot­s a l’entrada de l’edifici on s’ha desenvolup­at el judici, ahir a Ankara

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain