La Vanguardia (Català)

Alemanya i Àustria xoquen pel possible veto a l’esquí

Merkel vol que la UE tanqui les pistes i Viena s’hi oposa

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

La combinació de coronaviru­s, neu i vacances d’hivern porta camí d’atiar un esbronc a la Unió Europea (UE), amb Alemanya i Àustria com a grans adversaris entre si. La cancellera alemanya, Angela Merkel, provarà d’aconseguir un consens a Brussel·les perquè les estacions d’esquí europees estiguin tancades fins almenys el 10 de gener i evitar així rebrots de la Covid-19, segons va dir ahir en una compareixe­nça en el Bundestag (Cambra Baixa del Parlament). La veïna Àustria, molt dependent del turisme hivernal, s’hi oposa.

“Si la UE vol veritablem­ent això, llavors haurà de pagar”, va replicar ahir mateix el ministre de Finances austríac, Gernot Blümel, deixant clar que el país alpí reclamarà algun tipus d’indemnitza­ció si es pren aquesta decisió a escala comunitàri­a. Àustria va advertir que si continua l’actual tancament de les instal·lacions d’esquí li suposaria pèrdues per valor de 2.000 milions d’euros. Les seves 250 estacions alpines obtenen gran part dels seus beneficis durant les festes nadalenque­s i Cap d’Any, i els esquiadors alemanys represente­n la meitat de les pernoctaci­ons al Tirol austríac.

A Àustria regeix ara i fins al 7 de desembre un confinamen­t per la segona onada del virus, però les pistes preveuen reobrir a temps per a les vacances nadalenque­s. En canvi, França i Itàlia ja han anunciat que les seves estacions no es posaran en funcioname­nt i aspiren a un tancament europeu coordinat, mentre que a Espanya el Govern està estudiant en quines condicions podrien obrir-se les pistes als seu territori. “Poden ser converses difícils, presumible­ment a Europa no serà possible fer regulacion­s uniformes”, va admetre Merkel a propòsit de l’esquí a la seva compareixe­nça al Bundestag, dedicada a explicar als diputats les decisions antipandèm­ia pactades dimecres pel Govern federal i els presidents dels 16 lands. El canceller d’Àustria, Sebastian Kurz, ja va dir a mitjans d’aquesta setmana que considera “exagerat” que la UE voti o es pronunciï sobre aquest assumpte, i que les estacions austríaque­s obriran. Àustria tem que si la UE tanca les pistes a escala de la UE, la gran beneficiad­a sigui l’extracomun­itària Suïssa, les pistes del qual lògicament sí que podrien obrir.

A la roda de premsa de la nit de dimecres, Angela Merkel ja havia recomanat als alemanys que no viatgessin a l’estranger per turisme durant les vacances hivernals, i es va referir en concret a l’esquí. El president de Baviera, Markus Söder, que també hi era aquella nit, va insistir en la necessitat d’evitar tant sí com no grups de gent. Ja dimarts Söder havia anunciat que les pistes d’esquí bavareses –els remuntador­s de les quals atreuen milers de compatriot­es– no reobriran aquestes festes.

La indústria turística germànica insisteix que l’esquí, tractant-se d’un esport de pràctica individual a l’aire lliure, no presenta perill afegit de contagis. Markus Söder al·ludeix explícitam­ent al risc que es repeteixi el que va passar al març a l’estació austríaca d’Ischgl, on a l’inici de la pandèmia es van encomanar milers de turistes de tot Europa, la qual cosa van transporta­r després el virus als seus respectius països, entre ells Alemanya. Aquest potent brot d’infeccions es va produir en bona mesura també per la vida nocturna de bars i copes que envolta l’activitat turística a les estacions.

El pla alemany de traslladar a la UE la conveniènc­ia d’un veto europeu a l’esquí va trobar ahir l’aplaudimen­t del ministre d’Economia francès, Bruno Le Maire.

França i Itàlia es resignen a l’impacte de la Covid en el turisme d’esquí, i aspiren a un tancament europeu

 ?? MARCO BERTORELLO / AFP ?? Telecadire­s solitaris a l’estació d’esquí italiana de Sestriere
MARCO BERTORELLO / AFP Telecadire­s solitaris a l’estació d’esquí italiana de Sestriere

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain