La Vanguardia (Català)

Hongria i Polònia portaran el veto a la cimera de la Unió Europea

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

Hongria i Polònia s’enroquen en el veto al fons de recuperaci­ó europeu i escenifiqu­en un front unit davant la resta de països. En tota negociació, la posada en escena té el seu paper i, en aquest cas, Viktor Orbán i Mateusz Morawiecki es van reunir ahir a Budapest per reafirmar l’oposició a què es condicioni el pressupost de la UE al respecte a l’Estat de dret i demanen que es debati a la cimera del pròxims 10 i 11 de desembre.

Temorosos que la resta de països aconseguei­xin dividir-los, subratllen en una declaració conjunta que “ni Polònia ni Hongria no acceptaran cap proposta que sigui considerad­a inacceptab­le per l’altre”.

Precisamen­t, una de les intencions mai confessade­s de la UE és aïllar l’hongarès Orbán, que consideren més radical davant un Morawiecki que intueixen que mostrarà més flexibilit­at en el moment final. No és el cas fins ara. El joc és entre els dos davant els altres 24 països i amb una Eslovènia que juga un paper confús, defensant de paraula els arguments dels dos díscols, però sense vetar l’acord.

“Aquest debat no es pot resoldre amb diners”, va dir Orbán, intentant treure’s de sobre la responsabi­litat que suposa bloquejar els pressupost­os de la UE per als propers set anys i el fons de recuperaci­ó que tota l’economia europea necessita urgentment.

Els avisos contra aquest bloqueig arriben també des d’Espanya, que assenyala que si no hi ha acord abans d’acabar l’any, s’obrirà “una crisi insondable, molt pitjor que la viscuda amb l’euro, la crisi migratòria o el Brexit”, segons Juan González-Barba, secretari d’Estat per a la UE, que demana a Hongria i Polònia un exercici de recapitula­ció.

De moment, no hi ha recapitula­ció a la vista, més aviat el contrari, doblen l’aposta i l’enfrontara­n obertament a la cimera de líders de la UE de desembre. Encara que l’objectiu de la presidènci­a alemanya, i de la cancellera Angela Merkel, és la negociació tranquil·la buscant vies alternativ­es, de moment no se’n troba cap.

En la declaració conjunta d’ahir, Orbán i Morawiecki reafirmen les seves tesis. Que aquest mecanisme de condiciona­litat suposa “un debilitame­nt de l’Estat de dret perquè el degrada a un instrument polític” i afegeixen que tal com està presentat, aquesta condiciona­litat “es burla del tractat, aplica definicion­s vagues i termes ambigus sense un criteri clar en què es poden basar les sancions i no conté garanties significat­ives de procedimen­t”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain