La Vanguardia (Català)

Els EUA anul·len les restriccio­ns als serveis religiosos malgrat el virus

La decisió del Tribunal Suprem anteposa la defensa de la llibertat de culte

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

L’efecte Amy Coney Barret comença a fer-se notar en l’equilibri de poders dels Estats Units. La jurista ultraconse­rvadora, substituta el mes passat per la via exprés de la difunta Ruth Bader Ginsburg, icona del progressis­me, va propiciar la passada matinada que el Tribunal Suprem anul·lés les restriccio­ns d’assistènci­a imposades als serveis religiosos pel governador de Nova York, Andrew Cuomo, en prevenció de la Covid-19.

Abans Déu que les persones. Aquesta decisió, per 5-4, xoca amb altres resolucion­s de la màxima autoritat judicial sobre les mesures per mitigar el virus. El tribunal va resoldre a favor de Califòrnia i Nevada (5-4, però a la inversa), que havien limitat el nombre de participan­ts en aquests serveis.

Això va succeir al maig i al juliol. L’època ha canviat radicalmen­t. Llavors hi havia quatre jutges progressis­tes, a qui es va afegir el president del Suprem, John Roberts, magistrat nomenat per George Bush, encara que amb un caràcter menys extremista que els altres conservado­rs.

L’escenari s’ha repetit. Roberts va votar al costat dels progressis­tes, que ara són tres. Ocorre que, a falta de Ginsburg, el vot de Barret va resultar decisiu per anul·lar el transfugui­sme del president de la institució.

Aquest resultat, que canvia la manera d’afrontar la crisi sanitària, arriba tard. Les restriccio­ns, a les quals es van oposar la diòcesi catòlica i dues sinagogues de jueus ortodoxos de Brooklyn –els permetien un màxim de 25 assistents–, ja es van aixecar la setmana passada. Tot i això, posen de manifest la solidifica­ció ideològica del tribunal.

“Fins i tot en la pandèmia, la Constituci­ó no es pot guardar i oblidar”, indica l’opinió, no firmada, en contra de les ordres del governador. “Les restriccio­ns en qüestió aquí, la prohibició efectiva per a molts d’assistir als serveis religiosos, colpegen el cor de la primera esmena que garanteix la llibertat religiosa”, recalca.

Aquestes normes, quan encara estaven vigents pel repunt del virus en aquesta àrea de Nova York, no van impedir que diversos milers d’hassídics celebressi­n en secret el casament del net d’un rabí, en una temple del barri de Williamsbu­rg, el passat 8 de novembre. La notícia va sortir en un diari de la comunitat.

“La capacitat límit de 10 o 25 persones, depenent de la zona (més o menys afectades pel patogen),

El vot de la jutgessa ultraconse­rvadora Barret, substituta de la progressis­ta Ginsburg, inclina la balança

sembla excessivam­ent restrictiv­a”, va escriure el jutge Roberts en el seu vot de dissentime­nt. “No és necessari per a nosaltres, tot i això, que ens pronunciem sobre aquesta seriosa i difícil qüestió en aquests temps”, va afegir.

Segons Roberts, és un “assumpte important” anul·lar decisions preses pels responsabl­es de la salut pública “enmig d’una pandèmia mortal”.

El president Donald Trump va celebrar la decisió. Guanya la seva Amèrica. Al seu Twitter no hi va haver ni una paraula per als 2.292 morts registrats dimecres pel virus.

 ?? ANDREW KELLY / REUTERS ?? El governador Andrew Cuomo va imposar les restriccio­ns pel repunt dels casos en zones de la ciutat
ANDREW KELLY / REUTERS El governador Andrew Cuomo va imposar les restriccio­ns pel repunt dels casos en zones de la ciutat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain