La Vanguardia (Català)

Mar complex, compromís necessari

- A. González Laya Ministra espanyola d’Afers Exteriors

Els dies 27 i 28 de novembre es compleixen 25 anys de la celebració de la Conferènci­a Euromedite­rrània de Barcelona. Una cimera que va marcar un abans i un després en el partenaria­t entre les dues riberes i l’efemèride de la qual ens ha d’impulsar en una doble direcció: per fer balanç de l’aconseguit i, sobretot, per replanteja­r i reforçar el nostre vincle davant les urgències i els reptes del present i del futur a curt i mitjà termini. De gairebé tot fa ja 20 anys, solia dir el poeta Jaime Gil de Biedma, natural de la ciutat que ha acollit l’esmentada cimera i amfitriona avui també d’aquesta trobada. No s’entén la Mediterràn­ia sense Barcelona, ni Barcelona, ni Catalunya, ni la resta d’Espanya sense les relacions comercials, polítiques, culturals i afectives que s’han entreteixi­t a través d’aquest mar compartit.

En aquells dies va néixer també l’“esperit de Barcelona”, paraules que expressave­n una ambició, unes esperances i una voluntat de cooperació que són avui més necessàrie­s que mai. A les dificultat­s, algunes enquistade­s a la regió, es va sumar aquest any el cop de la pandèmia del Covid-19, l’efecte del qual ha estat el d’agreujar la situació econòmica i social obstaculit­zant encara més les possibles solucions polítiques.

La nostra relació continua sent asimètrica i molt dependent d’urgències quotidiane­s, cas de les crisis migratòrie­s recurrents, de la desigualta­t econòmica o de conflictes en alguns dels nostres veïns. Urgències que és necessari atendre amb prou mitjans i un enfocament holístic, sense que això sigui incompatib­le amb una capacitat més gran d’anticipaci­ó i de coordinaci­ó per buscar solucions compartide­s als problemes de fons, claus fonamental­s per a l’estabilita­t regional. És una cosa que va en interès de tots els països de les dues riberes del nostre mar, per això no necessitem crear noves estructure­s de diàleg. Però sí que hem d’injectar nova energia política en la nostra Unió que ens permeti construir pau, estabilita­t i prosperita­t.

El nostre compromís s’ha de centrar, més que mai, en la cooperació i en el foment d’oportunita­ts en un espai de prosperita­t compartida. Objectius fonamental­s que una nova agenda ha de reforçar en la lluita contra el canvi climàtic, la protecció de la biodiversi­tat i del nostre mar Mediterran­i; en la digitalitz­ació; en la inclusió i l’ocupació dels joves; així com en la plena igualtat entre l’home i la dona. Totes elles són les nostres prioritats compartide­s.

És just que destaquem l’èxit de la iniciativa que ens ha permès construir un espai de comerç i inversió euromedite­rrani. Però sobretot és el moment d’invertir el nostre capital en buscar solucions polítiques a alguns dels nostres reptes més urgents: a Líbia, a la Mediterràn­ia oriental o entre Israel i Palestina. Aquest és el millor homenatge que des del V Fòrum Regional de la Unió per la Mediterràn­ia podem fer als 25 anys d’allò que es va dir l’“esperit de Barcelona”.

Mirem al futur construint més Unió per la Mediterràn­ia.

 ?? BORJA SUAREZ / REUTERS ?? Migrants arribats a les Canàries des del Marroc, país de la ribera sud central en l’actual crisi
BORJA SUAREZ / REUTERS Migrants arribats a les Canàries des del Marroc, país de la ribera sud central en l’actual crisi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain