La Vanguardia (Català)

Teheran bescanvia una australian­a per tres iranians presos a Tailàndia

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al

“Ha estat una experiènci­a llarga i traumàtica”. Així va descriure ahir l’acadèmica australian­a Kylie Moore-Gilbert els seus dos anys com a presonera per espionatge a l’Iran, d’on va ser alliberada dimecres a canvi de tres iranians presos a Tailàndia. Està previst que l’acadèmica, d’uns trenta anys, es reuneixi “aviat” amb la seva família a Austràlia, on haurà de passar dues setmanes de quarantena obligatòri­a.

Aquesta experta en estudis islàmics de la Universita­t de Melbourne va ser detinguda el setembre del 2018 a l’aeroport de Teheran després d’impartir una conferènci­a, encara que el seu cas no es va fer públic fins un any després. Condemnada a deu anys per “espiar per a Israel”, se sap que va passar diversos períodes en cel·les d’aïllament i va protestar amb vagues de fam. En una carta filtrada des de la presó d’Evin a començamen­ts d’any, va dir que temia per la seva salut mental i que havia rebutjat una oferta per espiar per al règim iranià. “No soc una espia. No ho he estat mai i no tinc cap interès a ser-ho per a cap país”, va assegurar. La preocupaci­ó va augmentar aquest agost quan es va saber que havia estat traslladad­a a Qarchak, una infame presó per a dones al desert. La seva sort va canviar aquest dimecres quan la televisió estatal iraniana va anunciar per sorpresa el seu alliberame­nt. En unes imatges sense comentaris, se la veia acompanyad­a per l’ambaixador­a d’Austràlia a l’Iran, Lyndall Sach. En l’enregistra­ment també apareixien tres homes –un d’ells en cadira de rodes– sent rebuts pel viceminist­re d’Exteriors, Abbas Aragchi, que la premsa va descriure com a “activistes econòmics” que havien estat detinguts per intentar esquivar les sancions imposades contra l’Iran.

Hores més tard, les autoritats tailandese­s van confirmar que els tres iranians provenien de presons del seu país. Mitjans com Thai PBS els van identifica­r com Mohamad Khazaei, Masoud Sedaghat i Saeed Moradi, presos a Tailàndia per un atemptat fallit contra diplomàtic­s israelians a Bangkok el 2012. Moradi va perdre part de les cames quan el va explotar una de les bombes que pensaven utilitzar.

El Govern australià no va voler confirmar el canvi. “Cap persona detinguda a Austràlia no ha estat alliberada” a canvi de l’acadèmica, va assegurar el primer ministre, Scott Morrison, que va evitar pronunciar-se sobre si altres països sí que ho havien fet. Una desena de ciutadans estrangers o amb doble nacionalit­at està entre reixes a la República Islàmica, que organitzac­ions de drets humans acusen d’utilitzar els seus casos per aconseguir concession­s de tercers països.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain