La Vanguardia (Català)

Sánchez i Iglesias blinden l’aliança amb la majoria de la investidur­a

PSOE i Unides Podem superen el xoc amb un nou decret antidesnon­aments

- JUAN CARLOS MERINO

Després dels suports subscrits per ERC, el PNB, EH Bildu o Compromís, que ja garanteixe­n una folgada majoria absoluta, Pedro Sánchez va donar ahir per fet que “aprovarem els pressupost­os abans que s’acabi l’any”. I poc després va arribar a confirmar que Ciutadans salta definitiva­ment de l’equació pressupost­ària. Així s’acaba, almenys per als comptes públics de l’any que ve, la pretensió del president del Govern central de mantenir alineada l’amplíssima majoria transversa­l que va tombar la moció de censura de Vox i va avalar la tramitació dels pressupost­os. Tot i això, a la Moncloa insisteixe­n que intentaran continuar arribant a acords amb la formació d’Inés Arrimadas durant la resta de la legislatur­a.

Obstruïda en tot cas la via de Ciutadans per als pressupost­os, com es va esforçar a dinamitar des del primer moment el vicepresid­ent Pablo Iglesias, el curs de la legislatur­a s’orienta cap a l’esquerra, i ERC recupera un paper determinan­t. Tret que, un cop aprovats els pressupost­os i amb la legislatur­a garantida,

Sánchez decideixi fer un gir de timó per continuar jugant a totes les bandes. Dirigents del PSOE ja adverteixe­n del “desgast” que provoca en el president del Govern espanyol uns pactes pressupost­aris que assorteixe­n la dreta d’artilleria pesant. Però ara com ara, almenys, la coalició governamen­tal queda blindada amb l’aliança amb la majoria que va facilitar la investidur­a de Sánchez al gener.

I ahir Iglesias va ser el primer que ho va celebrar i que va cantar victòria, a més de descartar taxativame­nt, com va fer diumenge el mateix Sánchez, que hi pugui haver una crisi a l’Executiu després de l’aprovació dels pressupost­os. “Al contrari, aquests pressupost­os confirmen que el Govern de coalició està molt fort”, va destacar. “Poca gent es podia imaginar, després del que hem viscut aquest any i amb una base de suport parlamenta­ri inicial de 155 diputats, que la majoria de la investidur­a es veuria reforçada amb el sí de Bildu, el sí d’ERC i la confirmaci­ó també del PNB. És evident que el que veiem reforça el Govern de coalició i reforça una direcció d’Estat progressis­ta, que és el que nosaltres hem buscat, i tenim raons per estar satisfets”, va assenyalar el líder d’Unides Podem.

Davant els últims cops de colze, Iglesias va admetre que “en un govern de coalició sempre hi haurà tensions”. Però va assegurar que “això és un avantatge”. “Els governs de partit únic han demostrat que s’aparten molt dels programes electorals; en un govern de coalició això no és possible”, va argumentar. I va assegurar que a Espanya ja s’està consolidan­t “una nova cultura política de coalició”. “L’executiu està passant l’examen més difícil amb nota”, va destacar Iglesias.

Tot seguit va certificar que la reunió que va fer dilluns amb Sánchez a la Moncloa per recompondr­e els plats trencats pel xoc entre el PSOE i Unides Podem sobre la prohibició dels desnonamen­ts va ser fructífera. Així, Iglesias va anunciar que el Govern central continua treballant “per posar fi a tots els desnonamen­ts durant aquesta emergència”. “Els pròxims dies espero que no triguem més de dues setmanes; el Govern central presentarà una mesura per evitar els desnonamen­ts sense alternativ­a habitacion­al de les persones vulnerable­s”, va advertir.

D’aquesta manera, es preveu superar l’últim desacord entre els aliats, que va portar Unides Podem a registrar una esmena als pressupost­os juntament amb

Dirigents del PSOE assumeixen el “desgast” del cap del Govern central amb els pactes pressupost­aris

ERC i Bildu per collar el PSOE. Ahir mateix ja es van reunir la secretària d’Estat per a l’agenda 2030, Ione Belarra, i el secretari general d’Habitatge, el socialista David Lucas, per avançar en un nou decret que prolongui la prohibició dels desnonamen­ts mentre duri l’estat d’alarma, i en què també s’implicarà comunitats i ajuntament­s. “De vegades les discrepànc­ies i les diferèncie­s es tradueixen en mesures positives per a la gent”, va al·legar Iglesias.

 ?? FERNANDO CALVO / EP ?? Pedro Sánchez ahir al laboratori on es fabricarà una vacuna anti-Covid
FERNANDO CALVO / EP Pedro Sánchez ahir al laboratori on es fabricarà una vacuna anti-Covid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain